Zahradní obrubníky a žlaby – základ dlážděných ploch

Zahradní obrubníky a žlaby – základ dlážděných ploch

Přemýšlíte o nové dlažbě pro příjezdovou cestu k domu, o zahradním chodníku či venkovní terase? Pak byste měli vědět, že krom dlažby samotné je třeba uvážit i volbu vhodného zahradního obrubníku a zajistit správný odvod srážkových vod pomocí odtokového žlabu.

Každá zahrada si zaslouží vizuální rozčlenění v podobě dlážděných cestiček, teras či ostrůvků. Takové prvky nejenže exteriér esteticky povýší, ale mají i funkci praktickou – usnadňují pohyb v terénu a v případě terasy poskytnou vhodný povrch pro umístění zahradního posezení, kde si můžete v klidu vychutnat krásu vaší zahrady s hrnkem kávy a případně se těšit společnosti vašich hostů.

Při plánování a výběru vhodné dlažby je ale nutné nezapomenout na vhodné zakončení, a tím jsou ve většině případů zahradní obrubníky. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde o pouhý doplněk, ve skutečnosti na něm závisí kvalita i délka životnosti vybudované dlažby.

Fantazii se meze nekladou

Se zahradními obrubníky firmy BEST si můžete dovolit realizovat dlážděnou plochu tak, aby vyhovovala přesně vašim představám. Pro tvarově nepravidelné chodníky a terasy nabízíme totiž nejen obrubníky v klasických rozměrech, ale i obrubníky poloviční, obloukové či rohové. A pokud vám ani tato nabídka nevyhovuje, obrubníky lze co do délky a úhlu zakončení jednoduše upravit řezáním. Nemáte-li potřebné vybavení, pilu na beton si můžete zapůjčit v nejbližší půjčovně nářadí.

Samozřejmostí je i široká škála tvarů a barev, která vám umožní naplánovat a vybrat si dokonalou kombinaci dlažby a obrubníku na zahradu tak, abyste se při každém pohledu na ni mohli v budoucnosti těšit ze souladu barev a designu. Příkladem může být dlažba BEST – KORZO v barevném provedení colormix nugát s klasickým parkovým obrubníkem BEST – PARKAN v karamelové barvě , jež souhrou teplých tónů vytvářejí nenucenou harmonii v jižním stylu. Možností je ale samozřejmě nepřeberné množství.

Pryč s přebytečnou vodou

Když už si dáte tu práci a vybudujete zahradní dlažbu podle svých představ, určitě nechcete, aby se vám na ní při deštivém počasí, kterého si v našich končinách užijeme každý rok víc než dost, tvořily nevzhledné louže. To může být problém zejména na svažitých pozemcích či tam, kde např. zakončení dlažby působí jako hradba proti odtoku vody.

Řešením je správné vyspádování celé plochy doplněné odvodňovacími žlaby BEST, díky nimž se přebytečné vody pohodlně zbavíte. Můžete si vybrat z dvou základních tvarů betonových odtokových žlabů (BEST – ŽLAB I a BEST – ŽLAB II) . Prvky BEST – ŽLAB I jsou určeny spíše na průmyslové plochy a lze je doplnit příložnými deskami, které rozšíří jejich profil. Pro zahrady a parky se hodí drobnější BEST – ŽLAB I, který je dodáván ve všech základních barvách a navíc k němu v nabídce BEST naleznete i litinovou mříž stejného tvaru.

Jiné řešení, s jednoduchou instalací, vhodné zejména pro odvodnění zahrad, příjezdových cest či hřišť, mohou představovat plastové žlaby Hauraton, nepropustné a odolné vůči působení chemických látek a UV záření.

Jedinečná kvalita a servis

Není nic snazšího, než si obrubník či žlab vybrat na webu společnosti BEST a objednat v klidu z pohodlí domova, nicméně o kvalitě a designu našich výrobků se můžete přesvědčit i na vlastní oči ve kterékoliv z našich 8 vzorkoven. V těch vás ochotně obslouží kvalifikovaný personál.

Naším cílem je vaše bezvýhradná spokojenost, a proto v rámci našich služeb poskytujeme i bezplatné poradenství. Můžeme vám také vypracovat kladecí plán pro dlažbu, zahradní obrubníky i odvodňovací žlaby, jehož náklady budou po objednávce odečteny od kupní ceny jako sleva.

Protože si uvědomujeme, že kvalita našich produktů rozhoduje o jejich životnosti, snažíme se v tomto ohledu být vždy o krok napřed. Naše výrobky splňují normy ČSN EN 206–1 na mezní složení betonu pro stupeň vlivu prostředí XF4, představují tedy nejvyšší třídu odolnosti proti chemickým rozmrazovacím látkám. Krom toho poskytujeme na všechny naše výrobky záruku v délce 20 let.

Článek Zahradní obrubníky a žlaby – základ dlážděných ploch byl publikován 14. března 2014 v 11.45 v rubrice Zahrada. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...