Jak se starat o záhonky, kde máte mulč

Sponzorované odkazy:

Jak se starat o záhonky, kde máte mulč

Upravenou zahradu si neumíme představit bez prostor, které bychom neměli pokryté mulčem. Mulčování pomáhá rostlinám uchovat vláhu, brání je před vysycháním, před některými škůdci, poskytuje také ochranu před plevelem. Udělat krásný květinový záhonek obsypaný mulčem trvá řadu hodin, když však přijde velká bouřka a s ní vítr, může přijít veškerá vaše práce vniveč. A peníze, které jste investovali do nákupu mulče také.

Jak chránit záhonky před tím, aby si s mulčem pohrával nenechavý vítr?

Jděte na to od lesa a mulčované záhonky pravidelně zalévejte. Namočený mulč bude více odolný před odfouknutím větrem. Mulče však musíte nejprve na záhonek umístit vážně dostatek. Pokud je tam jen pár kousků mulče různě nasypaných, ani jeho zvlhčení vám nepomůže. Když budete sledovat počasí a zjistíte, že brzy přijdou silné lijáky či dokonce krupobití, raději záhonky zakryjte, přeci jen – jistota je jistota.

Záhonky můžete zakrýt síťovinou

Mulčované záhonky můžete před větrem chránit například pomocí síťoviny, zejména v případě, že ještě na nich nejsou vzrostlé rostliny, které by působily jako větrolamy. Hodit se bude například jutová síťka, či polpropylenová síť. V nouzi vám poslouží i obyčejná vysloužilá záclona, kterou byste stejně vyhodili a tak vám alespoň ještě poslouží. Pevně sítě, či záclony připevněte v rozích záhonků. Můžete je i zatížit pro jistotu kameny.

Udělejte si obrubníky

Existují i speciální přípravky, které z mulče udělají lepivější hmotu a tu vám vítr jen tak neodfoukne. Rozfoukaný mulč může znesnadňovat i sekání trávy. Proto volte vyvýšené záhonky, či v okolí záhonků aplikujte speciální plastové zábrany, které seženete v každém větším hobbymarketu, či obrubníčky z kamenů. Ty ale vytvářejte s rozmyslem, aby se kolem nich dalo pohodlně projet se sekačkou na trávu.

Článek Jak se starat o záhonky, kde máte mulč byl publikován 7. června 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...