Mrazuvzdorná keramika pro osázení teras a balkonů

Tagy:  venkovní keramika, zahradní keramika, mrazuvzdorná keramika, keramika na terasu

Sponzorované odkazy:

Mrazuvzdorná keramika pro osázení teras a balkonů

Letní posezení na terase či zahradě vám zpříjemní pohled na osvěžující a kvetoucí zeleň. Přinášíme vám pár tipů na nejrůznější nádoby vhodné k venkovní výsadbě okrasných dřevin a trvalek.

Venkovní keramika odolná vůči mrazu

Keramické nádoby určené pro venkovní výsadbu jsou vyráběny speciální technologií zajišťující jejich maximální odolnost vůči povětrnostním vlivům, především mrazu. Podmínkou je konečná minimální nasákavost do 6 %. Téměř každá pálená kamenina a sochařská hmota vykazuje pórovitost, a tedy i nasákavost vody. Ta se zjišťuje zvážením vzorku před a po pobytu ve vodní lázni a následným výpočtem procentuálního nárůstu hmotnosti. Zkoumaný vzorek natáhne vodu svým povrchem. Klesne-li v zimě teplota pod bod mrazu, voda vsáknutá v keramice zvětší zmrznutím svůj objem až o 9 % a způsobí vnitřní pnutí. Necháme-li venku běžnou keramiku, která toto pnutí nesnese a není tedy mrazuvzdorná, voda nasáklá do stěn nádoby se vlivem mrazu změní v led a květináč popraská. Speciální výrobní technologie je zárukou bezproblémového přezimování venku, a to nejen vlastní keramiky, ale i vysazených rostlin.

Důležitá je i kvalita surovin

Nejvyšší kvalitu keramických výrobků zaručují také kvalitní vstupní suroviny. Přírodní hlína se několikrát přečistí a po vypálení se ponoří do speciální lázně, která zabrání nasákavosti a usazování krystalů solí na vnější straně stěn. Nádoba se tak stává esteticky zajímavější i odolnější vůči povětrnostním vlivům. Tuto keramiku lze zařadit mezi mrazuvzdornou, ve srovnání s kameninou má však kratší životnost. Přes zimu je proto vhodné ji chránit zabalením do jutové textilie.

Výběr podle druhu výsadby

V posledních letech se na trhu objevují stále nové a zajímavější tvary, barvy, příp. nové ozdobné prvky, úpravy okrajů nádob a povrchové úpravy. Z bohaté nabídky venkovní keramiky si můžeme vybrat keramické květináče, vysoké stojany na převislé květiny, rustikální režné hrnce, koryta, žardiniéry nebo mísy, amfory a džbány, vždy podle druhu sázených rostlin. Tyto nádoby lze trvale umístit do velkých venkovních prostor, zahrad, teras a balkonů po celý rok. Podmínkou celoročního venkovního použití je pouze důkladná drenáž, aby se nádoba nepoškodila při zamrznutí vody v zemině. Platí to zejména v případě, že v nádobách pěstujeme dřeviny či trvalky.

Článek Mrazuvzdorná keramika pro osázení teras a balkonů byl publikován 25. května 2012 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...