Cibuloviny pro radost

Tagy:  cibuloviny, cibulové rostliny, tulipán, hyacint, ladoňka, modřenec, narcis, jarní květiny, květy, dekorace, rostliny

Sponzorované odkazy:

Cibuloviny pro radost

Jaro je obdobím, kdy všechno začíná kvést. A krásné pestrobarevné květy jsou způsobem, jak si udělat radost a vnést život do našich domovů.

Nenáročné, ale krásné

Cibuloviny patří mezi dokonalé jarní společníky. Pořídit si je můžeme za pár korun na každém rohu, zdobit náš domov pak mohou při troše péče několikrát ročně po dlouhou dobu.

Cibuloviny jsou velmi spolehlivou dekorací. Obvykle mají velké, výrazné květy. Jsou tedy vskutku nepřehlédnutelnou ozdobou, hlavně díky široké paletě barev a novým šlechtěným odrůdám.

Tulipány

Tulipány jsou asi nejtypičtější cibulovinou, kterou si odnášíme domů. Je k dostání snad v tisících různých variací a rozhodně patří mezi ty rostliny, které udělají radost každému.

Není třeba vyjmenovávat všechny barevné varianty tulipánů. Zajímavé je ale se zaměřit na jejich tvary. Mohou být různě velké, různě bohaté, více uzavřené či naopak otevření, okvětní lístky mohou být zcela hladké či výrazně roztřepené.

Hyacinty

Hyacint patří mezi nejčastěji prodávané jarní cibuloviny. Není divu, jeho krásná vůně a plné, výrazné květy přilákají oči všech kolemjdoucích.

Hyacint se vyskytuje v různých barevných variacích od bílé a krémové přes růžovou, cyklámenovou až po modrou. Květy mohou být různě velké a plné, zrovna jako jejich klasy.

Narcisy

Narcisy jsou další velmi oblíbenou jarní cibulovinou. Jejich výrazné květy a tisíce variací z nich dělají skvělého posla jarní nálady.

Květy narcisu jsou typické středovou trubkou, kterou obklopují okvětní lístky. Květy mohou být různě velké a bohaté. Typické zbarvení je žluté, obvyklé jsou ale všechny odstíny bílé, žluté a oranžové barvy.

Narcisy v celé své kráseNarcisy v celé své kráse

Modřence

Modřence patří mezi rostlinky s malinkými kvítky, zato však tvoří bohaté klasy výrazné modro fialové barvy. Někdy se jejich zabarvení může lehce měnit a bělat. Vybírat si můžeme z různých odrůd, ty prodávané nám zaručí mnohem bohatší květy než modřence zplanělé.

Bohaté klady modřenců, autor: Hoopoe GirlBohaté klady modřenců, autor: Hoopoe Girl

Ladoňky

Ladoňka je taktéž známá, nepatří však mezi typické cibulovité rostlinky. Je spíše drobná, s menšími modrými kvítky, ve výjimečnějších případech se barví také do růžova či bíla.

Ladoňka sama o sobě příliš nevynikne, je však dobrou společnicí ostatních rostlinám v různých skupinových sesazeních.

A kam s nimi?

Tyto brodné cibulové rostlinky si můžeme nechat pěkně doma a budou nám dělat parádu po celou dobu jejich květu. Z hlediska prostoru jsou nenáročné, v počátcích si určitě vystačí s květináčem, ve kterém jsme si je přinesli. Velmi efektně ale vypadá, sesadíme-li více rostlin či je společně umístíme do nějaké misky či košíku.

Jednoduchost a krása, autor: MuffetJednoduchost a krása, autor: Muffet

Článek Cibuloviny pro radost byl publikován 26. dubna 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...