Netradiční ovoce pro každou zahradu

Tagy:  ovoce, borůvka, amelanchier, arónie

Sponzorované odkazy:

Netradiční ovoce pro každou zahradu

Také rádi ochutnáváte ovoce přímo ze stromů či keřů, když se tak procházíte vaší zahradou a kocháte se výsledky své práce? Nebo máte malé děti, kterým chcete dopřát zdravé mlsání? Vedle tradičních druhů ovoce, které jistě není třeba zavrhovat, vám přinášíme pár neotřelých nápadů, jak svou zahradu zpestřit o nové chutné zobání plné vitamínů.

kanadská borůvkakanadská borůvka

Odolná borůvka a brusinka

Rybíz a angrešt stále častěji napadá americké padlí, ovocné stromy je třeba stříkat a nákladně ošetřovat před škůdci a chorobami. V posledních letech se těší velké oblibě různé druhy keřových borůvek. Nejběžnější kanadská dorůstá až 2 m výšky a z jednoho vzrostlého keře sklidíte za sezónu kolem 10 kg sladkých plodů. Pěstování je přitom nenáročné, stačí na zimu přikrýt chvojím, na jaře přihnojit a přidat trochu rašeliny a pak už jen pravidelně zalévat. Borůvky se od divokých lesních liší zejména velikostí, která dosahuje až 1,5 – 2 cm a barvou dužniny – uvnitř nejsou modré, ale světlé, takže tolik nebarví. Jsou vhodné k přímé konzumaci i k zavařování a pečení. Dozrávají od konce června průběžně do konce srpna. Méně známá je borůvka kamčatská, která má podlouhlé, trubkovité plody, které dozrávají už koncem května, keřík je subtilnější a odolnější před vymrznutím. Borůvkové keře nevyžadují žádné postřiky či zvláštní údržbu. Také různé druhy kanadských brusinek, které zkrášlí každé vřesoviště, vám poskytnou šťavnaté plody bohaté na vitamín C a užitečné při léčbě močových cest.

brusinkabrusinka

Muchovník neboli Amelanchier – bobulky pro mlsné jazýčky

Amelanchier je krásný keř dorůstající asi do 2 m výšky. Může se též zapěstovat jako stromek. Je velmi odolný vůči zimě, takže dobře plodí i ve vyšších polohách, kde se jiným ovocným druhům tak nedaří. Plodů se dočkáte již 3. rok po výsadbě a pak už každý rok po dobu 40 – 50 let. Keř je samosprašný, takže stačí vysadit jedna rostlina a dobře plodí. Z jednoho vzrostlého keře získáte 8 – 12 kg tmavofialových bobulí vzhledem snadno zaměnitelných s velkoplodými borůvkami. Jsou šťavnaté, sladké a snadno si je oblíbíte, lze je konzumovat přímo nebo zavařovat. Muchovník patří k nejrannějším medonosným rostlinám. Rozkvétá už v dubnu a květy snesou i poslední jarní mrazíky. Plody dozrávají od poloviny června do poloviny července. Muchovník je nenáročný, roste dobře a zdravě v každé půdě a téměř není napadán chorobami a škůdci. Existují i odrůdy stromkové s plody tmavě červenými.

muchovník neboli amelanchiermuchovník neboli amelanchier

Temnoplodec neboli Arónie – zdraví z přírody

Sotva sklidíte borůvky, začne vám dozrávat arónie – nenáročný vzrostlý keř, až strom – někdy se jí také říká černý jeřáb, protože ho svými plody připomíná. Plody jsou velmi zdravé, obsahují spoustu cenných látek, které posilují imunitu, pomáhají při arteroskleróze i diabetu. Mají zajímavou nasládle trpkou, ale příjemnou a šťavnatou chuť. Jsou velmi trvanlivé a můžete je sklízet po celý podzim. Lze z nich připravovat sirup, víno, marmeládu… přidávat do kompotů. Kromě užitečných plodů arónie na podzim zkrášlí zahradu krásně rudooranžově zbarvenými listy. Je to nenáročný keř, který se jistě vyplatí pěstovat.

aróniearónie

Celá řada dalších druhů ovoce je v nabídce tuzemských zahradnictví – od různých odrůd malin – například malinoostružiník tayberry – až po rakytník, morušovník, klanoprašku nebo třeba kivi. Záleží jen na vás, co si vyberete. zdroj obrázků: ireceptar.cz

Článek Netradiční ovoce pro každou zahradu byl publikován 10. května 2012 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...