Domovní čistírny odpadních vod (ČOV)

Tagy:  domovní ČOV, čistírna odpadních vod

Sponzorované odkazy:

Domovní čistírny odpadních vod (ČOV)

Současné platná legislativa povoluje provoz domovních čistíren buď cestou klasického vodoprávního řízení s následným vydáním „Povolení o nakládání s vodami“ nebo se nově postupuje jednodušším způsobem, na tzv. ohlášení. Za jakých podmínek vám ČOV povolí se vždy před jejím zakoupením informujte na místně příslušném stavebním úřadě, resp. na příslušném vodoprávním úřadě, kde Vám sdělí podrobnosti.

Současné možnosti likvidace odpadních vod v rodinných domech

Pokud nemáte rodinný dům napojený na obecní kanalizaci, můžete řešit likvidaci odpadních vod několika způsoby. Jímkou, tedy vodotěsnou bezodtokou nádrží, jejíž obsah se pravidelně vyváží na obecní ČOV, septikem se zemním filtrem – jiný už vám nepovolí a nebo domovní čistírnou. Z domovní čistírny odtéká vyčištěná voda do povrchových vod, dešťové kanalizace nebo se odvede k zasakování do vod podzemních. Pokud máte v blízkosti domu, a tedy i čistírny, potok, řeku nebo rybník, pak je nejlepším způsobem likvidace vyčištěné odpadní vody její vypouštění do této vodoteče. Získat totiž povolení k zasakování, bývá na úřadech nejvíce složité. Nebo můžete situaci vyřešit domovní čistírnou se zásobní nádrží na vyčištěnou vodu. Tato varianta předpokládá další využití odpadní vody majitelem, obvykle k zalévání pozemku. V tomto případě je na vodoprávním úřadu rozhodnutí, zda se jedná o vodní dílo či nikoliv a jaké úřední náležitosti musí stavba splňovat. Proto je nutné tyto věci na úřadech zjistit a zařídit předem, neboť provozovatel vodního díla má před zákonem svoje povinnosti.

Výběr té správné čistírny

Čistírnu odpadních vod vybíráme podle toho, jaké množství odpadní vody má likvidovat. To se odvíjí od počtu obyvatel, kteří v domě žijí. Při výpočtu spotřeby vody pro výběr vhodné čistírny se vychází z normativní specifické spotřeby, která vychází 150l/den pro jednu osobu. I tak je výběr pouze orientační a po konzultaci a bližší specifikaci potřeb zadavatele je možné výběr provést přímo na míru.

Povinnosti provozovatele čistírny odpadních vod

Pokud se rozhodnete čistit odpadní vodu v domovní čistírně s vypouštěním předčištěné vody do povrchových nebo podzemních vod, berete na sebe povinnosti provozovatele vodního díla. Ty Vás zavazují k vypracování projektu čistírny, na jehož základě dostanete vodoprávní povolení. To se skládá ze stavebního povolení a z povolení k nakládání s odpadními vodami, které vám určí stupeň čištění odpadní vody, způsob její kontroly (odběr vzorků) a jak s ní dále nakládat. Po splnění těchto náležitostí už budete spokojeně využívat všech výhod bydlení v rodinném domě.

Článek Domovní čistírny odpadních vod (ČOV) byl publikován 13. dubna 2012 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...