Žumpy a septiky: nezbytná nutnost některých staveb

Tagy:  žumpy, plastové žumpy, sklolaminátové žumpy, septiky, sklolaminátové septiky

Žumpy a septiky: nezbytná nutnost některých staveb

Napojení se na veřejnou kanalizaci není ani ve 21. století v mnohých případech dostupným řešením nejrůznějších staveb. V takových případech řeší odtok odpadních vod žumpy a septiky, jejichž výběr záleží nejen na finančních možnostech, ale také na fázi a dostupnosti stavebního místa.

Žumpy, septiky: pojmy rozdílného účelu

Plastové žumpy můžeme charakterizovat jako bezodtokovou jímku neboli velkou zásobárnu odpadních a splaškových vod, kterou je potřeba pravidelně vyvážet, jelikož se nesmějí opatřovat odtokem či přelivem. Ideálním řešením jsou sklolaminátové jímky, jejichž obsah lze snadno kontrolovat díky manipulačnímu poklopovému otvoru nacházejícím se v horní části. Další výhody horního otvoru oceníme v době vyprazdňování jímky – snadná manipulace spojená s lehkostí užití.

Jímky pouze shromažďují odpadní a splaškové vody, nefungují jako čistící zařízení a jejich provoz je závislý na pravidelném vyprazdňování. Filtraci a mechanické předčištění kalů dokáží zajistit kvalitní ** septiky** neboli plastová nádoba vybavena několika přepážkami.

Septiky disponují dvou, tří až pěti komorovými přepady, čím více komor, tím kvalitnější pročištění odpadních a splaškových vod. V současné době jsou moderní plastové /sklolaminátové septiky, jež jsou vybaveny komíny s poklopy, kterými se odčerpává kal nebo se jimi kontroluje hladina.

Přednosti sklolaminátu/plastu

Výhody sklolaminátových žump a septiků spočívají především v jejich hmotnosti, narozdíl od těch betonových jsou o mnoho lehčí, lépe se s nimi manipuluje. Tento materiál představuje ideální variantu především pro soukromá obydlí a pro všechny, kteří hledají kvalitu, spolehlivost a rychlou výstavbu.

Nezanedbatelnou předností tohoto materiálu je i možnost propojení více nádrží, jejich kontrolovatelnost obsahu. Zákazník rovněž ocení možnost individuálně sestavených rozměrů a tvarovou přizpůsobitelnost. Vedle jednoduché montáže je důležité zdůraznit především jejich dlouhou životnost, která souvisí s vysokou odolností, 100% těsnosti a bez korozního postihu.

Článek Žumpy a septiky: nezbytná nutnost některých staveb byl publikován 27. června 2011 v 11.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Ing. Šárka Jalčová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...