Stolování ve velkém stylu

Tagy:  stolování, kuchyň, stůl, jídelna, nádobí, prostírání, slánka, ubrousky

Sponzorované odkazy:

Stolování ve velkém stylu

Na kulturu stolování se obvykle zavzpomíná jen několikrát v roce – Vánoce, Velikonoce či výročí, to jsou přesně ty příležitosti, u kterých se mnohé rodiny vracejí ke stolování ve velkém stylu. Proč ale?

Okamžiky u stolu si užijte

Chvíle strávené u jídelního stolu, navíc pokud ještě jsou tráveny s rodinou, by měly být okamžikem pohody, klidu, měly by být příjemným zastavením v průběhu třeba i velmi rušného dne. Stolování není jen o pokrmu, který v rychlosti sníme. Důležité je také prostředí, ve kterém obědváme či večeříme. Čím lepší si ho vytvoříme, tím příjemněji se nám bude jíst. Myslet na to bychom měli každý den, každý den si totiž zasloužíme prožít celý proces stolování příjemně. Navíc, jistě to ocení i naše zažívání.

Vyberte vhodné místo pro stolování

Vše začíná místem pro stolování. Samozřejmě nejlepší je vyhradit stolování nějaký klidný kout v kuchyni či blízko ní. Ne vždy je to však možné a také ne každému to vyhovuje. Zejména lidé trpící nedostatkem času preferují mít vše pěkně po ruce a skutečný klid si stejně neumí vychutnat. Těm bude vyhovovat asi spíše kuchyňský stolek či pult. I tady však můžeme stolování povýšit o několik úrovní.

Základem je nádobí

Tím nejdůležitějším, co pro příjemné stolování potřebujeme, je nádobí. Vybíráme takové, které se nám líbí, které se pohodlně a příjemně používá. Samozřejmě dobré je myslet i na praktičtější věci, jako možnost mýt ho v myčce například. Většinou se preferuje nádobí neutrálních barev. Rozhodně ale nic nezkazíme ani svěžími, výraznými odstíny, které zejména v chladném období bez slunce dokáží udělat s náladou zázraky.

Vyberte si nádobí, které se vám líbí, autor: IkeaVyberte si nádobí, které se vám líbí, autor: Ikea

Nezapomeňte na prostírání

Prostírání na většinu stolů prostě patří. Usnadňuje úklid a údržbu stolu, v některých případech stůl i docela účinně chrání před poškozením. Vybrat si můžeme přesně takové, jaké potřebujeme a jaké se nám bude líbit. Nejpraktičtější je asi gumové a plastové prostírání, nejmenší efekt nabídne prostírání látkové.

Prostírání na stůl patří, autor: dokuchyne.czProstírání na stůl patří, autor: dokuchyne.cz

Slánky, stojánky a další drobnosti

Na stole bychom neměli postrádat ani drobnosti, které nám dobře poslouží, jako jsou slánky, pepřenky či stojánky na ubrousky. Bez toho se totiž žádný stůl neobejde. Navíc záleží jen na nás, jestli si vybereme takové, které stůl také pěkně ozdobí.

I drobnosti udělají své, autor: dokuchyne.czI drobnosti udělají své, autor: dokuchyne.cz

Snídaně pod širým nebem

Není nad to moci posnídat či povečeřet na čerstvém vzduchu. Každý, kdo má zahradu nebo alespoň balkón, by to měl vyzkoušet, pokud to ještě nepraktikuje. Čerstvý vzduch jistě zvedne náladu a promění stolování v ještě příjemnější záležitost.

Posnídejte pod širým nebem, autor: petermeurisPosnídejte pod širým nebem, autor: petermeuris

Článek Stolování ve velkém stylu byl publikován 20. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...