Záclona jako dekorace

Tagy:  okna, záclony, stínění, závěsy, dekorace okna

Sponzorované odkazy:

Záclona jako dekorace

Záclony slouží nejen svému praktickému účelu, což je především lehce zatemnit či znemožnit vhled oknem do místnosti. Mají také estetickou funkci a je pomocí nich možné nádherně zpestřit interiér. Se záclonami se dají dělat skutečné divy a dokážeme z nich vytvořit jedinečnou dekoraci.

Výběr záclony

Chystáme-li se vyrazit nakoupit záclony, je velice důležité mít jasnou představu o tom, jak by taková záclona měla vypadat a jakým ji chceme naaranžovat. Podle představy si musíme ujasnit především její velikost. Do obchodu vyrážíme zásadně s naměřenými proporcemi okna a nákup je vždy dobré zkonzultovat s personálem obchodu, který bude schopný se správným rozměrem poradit. Navštívit můžeme malé specializované obchody, které často nabízí zajímavý neokoukaný sortiment. Pravděpodobně v nich budeme mít větší výběr, než ve velkých nákupních centrech specializovaných na zařizování domácností.

Záclona na každé okno

Záclonou můžeme ozdobit každé okno, bez ohledu na jeho tvar a velikost. Vše se řídí našimi požadavky. Záclony mohou pokrývat celé okno, či jej zdobit po stranách. Záleží na očekávání, která máme. Aby nebylo možné vidět oknem jasně do místnosti, je potřeba pověsit delší záclonu, která vhled znemožní. Takové záclony bývají nejčastěji bílé. Výrazně barevné záclony můžeme použít jako dekoraci a zakrýt jimi libovolně velkou plochu okna. Záclony jsou v bytě téměř nezbytností, bez které okno vypadá přece jen zvláštně.

S vlastnostmi záclony i závěsu, autor: IkeaS vlastnostmi záclony i závěsu, autor: Ikea

Moderní záclony

Podobně jako je udávána móda v oblékání, i záclony prochází vývojem a jednou je moderní to, podruhé ono. Klasické krajkované záclony jsou již skutečně překonanou záležitostí a v současné době se stále více experimentuje s barvami. Dovolit si můžeme skutečně kteroukoliv, jediné, čím bychom se měli řídit, je barva interiéru jednotlivých místností. Jednoduchý interiér můžeme ozvláštnit i hodně výraznou, zdobenou záclonou. Pěkně vypadají fialové, oranžové či červené tóny barev, do ložnice se hodí chladnější odstíny modré či zelené. Záclony mohou spadat až na zem, to především, zdobí-li strany velkých oken, díky tomu dojte k optickému zvednutí stropu a místnost se bude zdát být vyšší. Záclony můžeme dále také ozdobit dekorativními skřipci na záclony, či jinými zajímavými prvky.

Článek Záclona jako dekorace byl publikován 19. dubna 2010 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...