Stolování
Sponzorované odkazy:

Dle základní definice jsou kultura a způsob stolování velmi úzce spojeny s výrobou nádobí, způsobem přípravy pokrmů a v neposlední řadě s výrobou nábytku.
Období antiky je však jasným důkazem toho, že kvalita a způsob stolování se obejde i bez nádobí, nábytku a jídelního náčiní. Antické období je charakteristické tím, že se konzumace potravin odehrávala v leže, nejlépe na boku, bez přítomnosti stolků, stolů či jiného potřebného nábytku. Pokrmy se nosily na velkých tácech, ze kterých konzumenti pojídali potravu pouze rukama.
První zmínky o kuchyňském nádobí pocházejí kolem roku 6 000 – 4 000 před Kristem, za průkopníky v této oblasti jsou považovány vyspělé kultury Dálného východu. Rozmach používání nejrůznějšího kuchyňského nádobí začal až s vývojem hrnčířského kruhu, a to v době kolem roku 2 300 před Kristem. První porcelánové nádobí se začalo vyrábět v Číně, v 6. – 7. století, do Evropy se však dostalo až v polovině 17. století.

Z jídelních příborů se jako první začala používat lžíce, která byla vyrobena z materiálu, jenž odpovídal sociální skupině obyvatelstva. Na venkově se jedlo lžícemi dřevěnými, měšťané používali lžíce fládrované, šlechta a urozené panstvo konzumovali pokrmy lžícemi stříbrnými či pozlacenými. Jako druhý v pořadí se začal používat nůž, kterým se zpravidla pokrmy krájely nebo napichovaly a vkládaly se i s ostrou špičkou nože do úst. Vidlička, po dlouhou dobu označována za ďábelský nástroj, si cestu na jídelní stůl prorazila až v polovině 16. století. První kusy vidliček disponovaly pouze dvěma bodci, teprve v 18. století se vzhled vidličky změnil do nynější podoby. Jídelní nábytek, který zahrnoval jak jídelní stoly, tak i jídelní židle, se začal rozšiřovat teprve v 16. – 17. století.

V současné době je kultura stolování na velmi vysoké úrovni, jídelní náčiní skýtá až na 200 druhů nejrůznějších předmětů. Skladba jídelních a kuchyňských předmětů, souvisejících se stolováním, se v průběhu několika sta let příliš nezměnila. Jednotlivé kusy nádobí se od svých předchůdců liší tvarem, barevností, detaily, dekory a především technologií výroby.

Článek Stolování byl publikován 23. června 2009 v 08.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Ing. Šárka Jalčová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Stolování ve velkém stylu 20.04.2011 00.00
- Ooma Bowl: nevšední stolování 17.04.2010 00.00
- Originální prostírání pro vaše stolování 25.05.2014 12.00
- Moderní stolování v japonském stylu 20.09.2010 00.00
- 7 pomocníků pro dokonalé stolování 23.07.2014 19.00
Top 10
- Potřebujete změnit vzhled vaší ložnice? Pořiďte si nové povlečení na jaro!
- Luxusní zahradní nábytek jménem Lagoon
- Postel Ikea – vsaďte na kvalitu a moderní design
- Místnost bez oken? Nevadí! Víme, jak ji zařídit
- Hello Kitty: funkční toustovač pro malé hospodyňky
- Umělé trávníky mají i své nevýhody
- Jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy lepidel na tapety?
- Přivítejte jaro – už víte, jak letos ozdobíte vchod do domu na Velikonoce?
- Proč je jaro ideální čas na pořízení čističky vzduchu?
- Jak rozvod změní vzhled naší domácnosti? Nebojte se zařídit "ryze ženskou domácnost", vaše duše vám poděkuje
Tagy
dekorace nábytek zahradní nářadí sedací soupravy, pohovka kuchyně bydlení Jak vyčistit sametové polštáře? Zahrada kočičí tráva
Doporučujeme
Na nic nečekejte a pořiďte si nový byt v Praze již od 1,2 milionu Kč včetně DPH, na výběr mnoho lokalit.
Do bytu či domu kvalitní dřevěnou podlahu.
S bydlením je silně spojena i rekreace a dovolená, hlavně po dobře odvedené práci. Dopřejte si příjemnou dovolenou a vyberte si na MegaUbytko.cz ubytování na Jižní Moravě, kde zažijete relax a zábavu během celého roku.