Masopust pomalu upadá – anebo co vědět o předvelikonočním období?

Sponzorované odkazy:

Masopust pomalu upadá – anebo co vědět o předvelikonočním období?

Vánoce jsou za námi, Velikonoce jsou v nedohlednu, je období, kdy býváme unavení, nic se nám nechce a není na co se těšit. Anebo ano? Co vůbec běžný člověk ví o tradicích? Stavíme stromečky, dáváme si dárky, oslavíme Velikonoce. Tím to pro běžného obyvatele naší krásné zemičky končí. Pokud žijete na vesnici, kde se dodržují tradice, pak máte život přeci jen trochu barvitější.

Jistě jste už letos byli na nějaké té masopustní veselici. Pokud ne, máte ještě chvíli času to napravit. Na Popeleční středu totiž masopustní průvody, tancovačky a maskování skončí a nastane nám čtyřicetidenní postní období. Kdy je letos Popeleční středa? Přesně pátého března. Jsou s ní spojeny nejrůznější pověry – nesmělo se šít, příst, ani třeba štípat dříví. A název Popeleční středa? Ten pochází od křížků, které se v kostele dělaly lidem na čelo (Popelec), aby jim připomínal verš z bible „prach jsi a v prach se obrátíš“.

Hezky jsme začali masopustní období od konce. Pojďme trošku k něčemu veselejšímu? Žijete-li ve městě, kde masopustní tradice nejsou prioritou, určitě máte v dojezdné vzdálenosti ve svém okolí nějakou tu klasickou vesnici, kde se lidé rádi baví a umí si ze sebe udělat legraci. Lidé pořádají průvody v maškarách a jídla v klasické hospůdce se prohýbají pod masopustními dobrotami. Večer rozhodně nemůžete opomenout návštěvu klasické tancovačky, chcete-li masopustního plesu, během předjarního depresivního období je dobré využít každou příležitost k poslechu dobré hudby, tanci a zábavě.

Masopustní jídla a nápoje

  • Vepřové maso: K masopustu neodmyslitelně patří vepřové maso v různých podobách – pečené, dušené, uzené, ale také ve formě klobás, jitrnic, ovaru nebo sádla.
  • Knedlíky: K vepřovému masu se tradičně podávají knedlíky – bramborové, houskové nebo karlovarské.
  • Koule: Další typickou masopustní pochoutkou jsou koule, které se připravují z vařeného bramboru, strouhanky, vejce a koření.
  • Koblihy: Sladkou tečkou masopustu jsou koblihy, které se smaží v horkém tuku a posypávají cukrem.
  • Nápoje: K masopustním jídlům se tradičně pijí různé alkoholické nápoje, jako je slivovice, vínečko nebo pivo, ale také nealkoholické nápoje, jako je například čaj nebo ovocné šťávy.

Masky a masopust

Neodmyslitelnou součástí masopustu byly různé maškary, které představovaly různé postavy – od zvířat přes báječné bytosti až po společenské typy. Maškary se obcházely po vesnicích a městech, tančily, zpívaly a předváděly různé hrátky. Každá maska má svůj vlastní význam a historii. Některé představovaly zvířata, jiné společenské typy nebo symbolické postavy. Význam masek se v průběhu času měnil a lišil se i podle regionu. Obecně však masky sloužily k odpuzení zlých sil, zajištění úrody pro celou vesnici a samozřejmě také k pobavení a veselí. Tradičně se masky dělily na dvě základní skupiny:

  • Škaredé masky: Měly začerněné tváře a zosobňovaly zejména plodivou sílu. Za ně se převlékali většinou ženatí muži.
  • Pěkné masky: Měly nalíčené tváře do červena a představovaly čistotu, nevinnost a radost. Za ně se převlékali svobodní mládenci.

Nejčastější masky:

  • Slaměný: Muž s nasazenou hlavou ze slámy.
  • Ras: Maska s dlouhým nosem a bradavičnatou­ tváří.
  • Žid: Maska s typickým židovským kloboukem a dlouhým nosem.
  • Turci: Muži oblečení do pestrých orientálních kostýmů.
  • Laufři: Muži s dlouhými stuhami a zvonci.
  • Strakatí: Pár, který se převlékne do pestrých šatů.
  • Kobyla: Symbolizovala plodnost a byla často ztvárněna dvěma a více osobami.
  • Medvěd: Představoval sílu a odvahu.
  • Smrt: Symbolická postava připomínající konec zimy.
  • Baba s nůší: Zastupovala starou babičku a moudrost.
  • Kominík: Symbolizoval štěstí a bohatství.
  • Hejtman: Představoval autoritu a pořádek.

Osobně si myslím, že je to moc hezká tradice, která bude bavit nejen děti, ale i dospělé. A co vy? Slavíte ve svém okolí? Máte nějaký dobrý masopustní recept?

Článek Masopust pomalu upadá – anebo co vědět o předvelikonočním období? byl publikován 1. února 2025 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...