Sladké ovoce z balkónu

Tagy:  balkon, terasa, truhlík, ovoce, pěstování, parapet, okno, květináč

Sponzorované odkazy:

Sladké ovoce z balkónu

Milujete slaďoučké ovoce přímo utržené ze zahrádky, ovoce plné vůně a výrazné chuti? Chybí vám zahrádka a máte pocit, že bez ní ho prostě mít nemůžete? Zkuste si přečíst následující řádky a pak vyrazte na nákupy.

Proč si pěstovat svoje vlastní?

Pěstovat si své vlastní ovoce, byť v menším množství a na balkóně, má smysl. Zde máte několik důvodů, proč „ano“.

Ovoce pěstované na balkóně utrhnete až ve chvíli, kdy bude plně zralé a chutné. Také s největší pravděpodobností poputuje přímo vám do úst. Díky tomu neztratí žádné hodnotné látky, tak jako v případě skladování. Je totiž dle výzkumů dokázáno, že do hodiny po utržení je ovoce nejprospěšnější.

Ovoce z balkónu nebude zaručeně obsahovat žádné škodliviny – žádná hnojiva, žádné látky na podporu růstu, ani látky vzniklé růstem v umělých podmínkách.

Jak si zajistit co nejlepší úrodu?

Balkonové vydání nikdy nezabezpečí takovou úrodu, která by uspokojila celou rodinu na sezonu. Pokud ale zajistíme vhodné podmínky, ovoce bude chutné a úroda na balkonové podmínky zajímavá.

Důležité je ihned v počátku zjistit si všechny potřebné informace o každém jednotlivém druhu a pak mu vytvořit náležité podmínky. Důležité je pro každou rostlinu světlo a přiměřená zálivka. Také by měly mít pro svůj život potřebný prostor, přesně dle uvedených požadavků. Hnojit rostlinku opatrně můžeme, nejlepší jsou přírodní formy hnojiva, například kvalitní kompost. Nesmíme zapomenout na to, že co k rostlině do zeminy přidáme, to nám pak prostřednictvím plodů rostlina naservíruje na talíř.

Začněte s jahodami za oknem, autor: Gardener_24Začněte s jahodami za oknem, autor: Gardener_24

Keříčkové a další drobné ovoce

Nejjednodušší je asi pěstování drobných ovocných druhů. Mezi ně patří jahody, borůvky, brusinky, ale i třeba angrešt. Ke koupi jsou speciální odrůdy, třeba pnoucí jahodovníky, které jsou široce použitelné. Mnoho z nich se dá vysadit i do truhlíku, není tedy třeba ani balkonu.

Balkónové stromečky

Zahradníci už myslí i na majitele balkonů. Pro ně specielně prodávají nové druhy ovocných stromků – stromky v balkonovém vydání. Jsou tak malé, aby se na balkon vešly, zároveň ale dostatečně velké a silné na to, aby mohly plodit chutné ovoce. V balkonové verzi si můžeme koupit běžně jabloně, hrušně, meruňky či broskvoně, také ale třešně či nektarinky.

Balkonová hrušeň, autor: BakkerBalkonová hrušeň, autor: Bakker

Dopřejte si trošku cizokrajného ovoce

Mezi balkonovými rostlinami nalezneme také spoustu druhů, které bychom asi nečekali. Fíky, moruše, muchovníky nebo třeba různé druhy kiwi, i to můžeme pěstovat na malém balkoně.

Článek Sladké ovoce z balkónu byl publikován 25. května 2010 v 00.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...