Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami II.díl

Sponzorované odkazy:

Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami II.díl

V přechozím voňavém článku jsme se věnovali tomu, jak si doma uspořádat koření a bylinky na vaření a dnes v tomto článku budeme pokračovat. Konec zdržování, pojďte se pustit do čtení, ať si můžete co nejdříve uvařit něco dobrého.

Nyní se pojďme věnovat tomu, jak a podle čeho si doma kořenky uspořádat:

Odstraňte rušivé štítky značky a znovu kořenky naplňte

Jistě, značkové kořenky vypadají pěkně, když jsou uspořádány na regálech obchodů s jinými sklenicemi s podobnými štítky. Existuje však velká šance, že nekoupíte všechna koření od jedné značky, a tak si koupíte sadu kořenek na stojánku a co s ostatním kořením? Málokterá domácnost si vystačí se šestnácti druhy koření. Navíc není nikdy možné kořenky stejného vzhledu dokoupit. Máte dvě možnosti, koupit koření v pytlíčku a koupit si dostatečnou zásobu kořenek „do foroty“, anebo pokud se vám sady koření líbí, koupit si jich více a po spotřebování je prostě použít na koření, které vy osobně doma používáte. Ruku na srdce – v sadách je často koření, které nikdo nikdy nepoužil. Různé kořenky, různých velikostí a od různých výrobců vytváří tzv. vizuální nepořádek. Než se tak vydáte do obchodu pro kořenky, pořádně si koření zorganizujte a protřiďte, ať máte představu, kolik kořenek budete reálně potřebovat.

Hodit se budou i větší kořenky

Nejlepší bude, pokud natrefíte na kořenky ve stejném designu, ale v různých velikostech. Základní druhy koření, jako třeba paprika a pepř se používají mnohem častěji, než třeba hřebíček, či citrónová kůra. Tak není důvod skladovat koření, které použijete čtyřikrát za rok, v obřích skleničkách, budou zabírat zbytečně moc místa a koření v nich nebude příliš čerstvé.

Vyberte si cenově dostupné sklenice, které si můžete v budoucnu znovu koupit

Již už jsme to zmínili, kupte si raději pár kořenek navíc, aby byly všechny stále ve stejném designu, pokud víte, že se časem vaše sbírka koření bude nadále rozšiřovat. Volte kořenky od velkých výrobců, u kterých budete mít jistotu, že budou třeba i za rok neustále v sortimentu, pokud byste museli nějaké kořenky dokoupit.

Používejte štítky

Udělejte si své štítky doma, budete mít lepší přehled, snadno vytisknete nový štítek pro další přírůstek do vaší voňavé rodiny. Tisk štítků doma je skvělý způsob, jak získat přesně takový štítek, který potřebujete, co se týče velikosti, ale i popisku. Myslete na to, že by štítky měly být odolné, aby se daly čas od času otřít, či se vám při vaření jednotlivé popisy nerozmazaly. Nezapomeňte si design štítků na kořenky také v počítači uložit pro případné další použití.

Ergonomické skladování kořenek

Rozmyslete si, kam kořenky ve vaší kuchyni umístíte. Neustálé ohýbání, či odbíhání pro kořenky vám vaření neusnadní. Právě naopak. Popřemýšlejte, jak a kde nejčastěji vaříte, jak se v kuchyni pohybujete, měly by být jak v dosahu sporáku, tak i místa na kuchyňské lince, kde pokrmy připravujete. U rovnání koření přemýšlejte

Ať již budete mít kořenky ve stojánku, v šuplíku, či ve skříňce, vždy by mělo být v popředí koření, které nejčastěji používáte a to sezónní schovejte někam dozadu. Urychlí vám to práci v kuchyni.

Předchozí článek najdete ZDE.

Článek Zamilujte se znovu do vaření – se správně zvolenými kořenkami II.díl byl publikován 19. listopadu 2024 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...