Jak na to, aby se dětem na zahradě líbilo?

Sponzorované odkazy:

Jak na to, aby se dětem na zahradě líbilo?

** V dnešní době elektronických vychytávek je těžké děti přesvědčit, aby svůj volný čas chtěly trávit na zahradě. Brzo budou letní prázdniny a je tedy nejvyšší čas udělat něco se zahradou, aby se tam dětem líbilo. Nemusíte zrovna nutně budovat nový bazén se skluzavkou, aby se jim tam líbilo. I když by ten bazén měl asi největší efekt. Máme Den dětí, a tak se pojďme podívat na to, jak udělat dětem radost.**

Proč trávit léto s dětmi na zahradě?

Celý rok sedí ve školní lavici, chybí jim volnost pohybu, čerstvý vzduch a dobrodružství. Děti potřebují objevovat svět, nechat volný prostor ke hře, kterou si samy vymyslí, vyrábět lektvary z květin, poznávat zvířata, hmyz, naučit zahradničit. Také by měly mít svůj tajný koutek, který může být jeden den tajemným hradem, druhý den třeba jeskyní.

Buďte tvořiví

Můžete spolu vytvořit domek na stromě, pokud jste řemeslně zruční, pokud si na takto velký projekt netroufáte, můžete s bydlením pomoci hmyzu – vyrobte hmyzí hotel, útočiště pro ptáky, nebo motýly. Na našem blogu jsme již psali několik článků na toto téma, a tak je snadno dohledáte. Starší děti mohou dostat vlastní nářadí a pomoci se stavbou vyvýšených záhonků, či kompostu.

Vlastní trucovna

Pak se budete moci pustit do obtížnějších projektů – třeba do výše zmíněného domku na stromě. Anebo postavte menší domeček. Děti nepohrdnou ani starším stanem, anebo vyrobte teepee. Nemusí být pouze z klacků, kulatin a látky. Nechte si pomoci od přírody a kolem pár tyček ve tvaru teepee zasaďte rychle rostoucí (nejlépe popínavé) rostliny. Třeba hrášek, fazole, bambus, někdo staví takovýto domek ze slunečnic – na konci léta to vypadá opravdu rozkošně. V takovém domečku nesmí chybět měkoučká deka na podlaze a pár polštářků. Není nad to, když rodiče v takovém přírodním domečku přečtou po obědě nějaký zajímavý příběh. Garantuji vám, že na čerstvém vzduchu usnou během poledního klidu i odrostlejší děti (často i dospělí).

Děti budou rády předstírat, že jejich domeček je místem z nejrůznějších pohádek, rády vám uvaří ve své vlastní tajemné kuchyni lektvar na bolístky, či sedmikráskovou polévku. Nejlepší na tom je, že takový domeček má spoustu místa pro kamarády a letní piknik.

Prolézačky, houpačky, skluzavky, trampolíny – to jsou pro mnoho dětí nejlepší atrakce do zahrady. Pokud máte místa nazbyt a chcete, aby děti ocenily pobyt venku, nemůžete udělat chybu, když si je pořídíte, či ještě lépe vyrobíte.

Na pořádné zahradě nesmí chybět pískoviště (nejlépe takové, jež se dá zakrýt) a dostatek úložného místa pro hračky a bábovičky.

Pokud si nemůžete dovolit bazén, anebo máte málo místa pořiďte alespoň nějakou zábavnou koncovku na zahradní hadici, vyrábí se v mnoha provedeních, třeba jako mochomůrka, děti budou rády, že mají vodu, budou moci vodou probíhat, hrát nejrůznější hry, navíc se příjemně osvěží během parních dnů. Můžete i improvizovat a vytvořit koncovku na hadici třeba ze staré PET lahve. Jen myslete na to, že je třeba vodou šetřit.

Foto: Pixabay.com cz.pinterest.com/pin/856­669160385195577/, cz.pinterest.com/pin/372­9612238075395/, cz.pinterest.com/pin/633­529872602597346/,

Článek Jak na to, aby se dětem na zahradě líbilo? byl publikován 1. června 2024 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...