Jak vybrat perfektní rám na vystavení fotografií a obrazů?

Sponzorované odkazy:

Jak vybrat perfektní rám na vystavení fotografií a obrazů?

Obrazy, fotografie a rodinné vzpomínky dotváří náš interiér a tvoří dům domovem. Výběr obrázku, který chcete umístit na zeď, je možná ta nejjednodušší část úkolu. Dalším – a mnohem náročnějším krokem, je vybrat správný rámeček – takový, který nejen vylepší vaši fotografii, ale také ji promění ve skutečné umělecké dílo.

Dobrou zprávou je, že je opravdu snadné vybrat rám obrazu, jakmile budete znát základy designu. Abychom vám pomohli se v nepřeberné nabídce velikostí, typů a barev rámečků orientovat, dali jsme dohromady vše, co potřebujete vědět o kovových, dřevěných, bílých nebo černých rámech na obrazy.

K dispozici je široká škála velikostí a typů obrazových rámů a všechny velikosti lze přizpůsobit, pokud přesně neodpovídají velikosti vámi vybraného uměleckého díla.

Tipy pro výběr rámu

Nepřemýšlejte příliš o sladění rámečku s konkrétními barvami na fotografii – místo toho přemýšlejte více o celkovém tónu obrázku. Použijte tmavší rám pro elegantnější nebo formálnější obrázky a světlejší rám pro jednodušší nebo ležérní umění a karikatury.

Přizpůsobte styl rámu vašemu stávajícímu zařízení místnosti, spíše než abyste se pokoušeli sladit barvu rámu s barvou na daném obrázku. Vyberte si rám, který buď doplní váš stávající dekor, nebo s ním kontrastuje, v závislosti na vašem vkusu.

Chcete-li, aby vaše umělecké dílo vyniklo, vyberte rám v kontrastní barvě k barvě stěny – nebo naopak vyberte hodně stěně podobný, pokud chcete, aby rám nebyl příliš vidět a pozornost sledujících poutalo pouze dané umělecké dílo.

Dřevěné rámy na obrazy

Dřevěné rámy na obrazy dodají vašemu umění hřejivý a klasický pocit, protože jsou vyrobeny z přírodního materiálu. Mají různé barvy od světlé po tmavou v závislosti na použité povrchové úpravě, a tak vám poskytují spoustu možností, jak dřevo kombinovat s obrázkem uvnitř rámečku. Obrazy s teplejšími tóny – jako jsou hnědé, oranžové a červené – se budou lépe kombinovat s tmavšími dřevěnými rámy, jako je mahagon nebo ořech. Obrazy v chladnějších tónech – jako je levandule, zelená nebo modrá – budou vypadat lépe se světlejšími dřevěnými rámy, jako je jasan, dub a borovice. Když vybíráte dřevěný rám, musíte také myslet na zbytek vybavení vašeho domova a místnost, do které se daný obrázek bude věšet. Dřevěné rámy jsou obvykle k dispozici v různých stylech – od obyčejných až po zdobenější.

Kovové rámy na obrázky

Kovové rámečky mají tendenci dodávat uměleckým dílům moderní a trendy vzhled. Mohou také zvednout barvu uměleckého díla tím, že je budou působit poutavěji a budou vypadat živější. Tyto typy rámečků mohou být dobrou volbou pro rodinné portréty, svatební fotografie a dokonce i snímky krajiny. Rodinné momentky a uvolněnější záběry budou pravděpodobně lépe sedět v kovových rámech obrazu než například v černých rámečcích. Kovové rámečky jsou skvělé i pro černobílé fotografie, protože dodávají fotografii kontrastní barvu.

Černé nebo bílé fotorámečky

Umístění vašeho uměleckého díla do rámečku v černé nebo bílé barvě, může skutečně přitáhnout pozornost k vašemu dílu – zvláště při správném použití. Černé rámy mají tendenci nabízet elegantnější a formálnější vzhled, zatímco bílé rámy jsou ve své podstatě považovány za neformálnější. Černobílé rámečky však nabízejí modernější a efektivnější vzhled než jiné rámečky.

Černý fotorámeček bude působit jako kontrast ke světlejším prvkům vaší fotografie a pomůže zvýraznit ty tmavší. Pokud tedy uvažujete o použití černého rámečku například pro vaše fotografie, ujistěte se, že na obrázku jsou světlé i tmavé tóny, abyste vytvořili vyvážený vzhled. Bílé rámečky fungují podobně jako černé rámečky, ale zvýrazní světlejší rysy vašeho tisku a působí jako kontrast k těm tmavším. To je důvod, proč mají tendenci pracovat lépe pro neformálnější a nestrojené fotografie.

Článek Jak vybrat perfektní rám na vystavení fotografií a obrazů? byl publikován 11. května 2024 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...