Velké nápady pro malou zahrádku - i s malým rozpočtem

Sponzorované odkazy:

Velké nápady pro malou zahrádku - i s malým rozpočtem

Co je malé, to je hezké? Jistě! A mohu dát ruku do ohně za to, že to platí i o zahradě. Malé zahrádky mohou být velice příjemné, jen je nesmíme při snaze o co nejlepší využití prostoru přeplnit. Víte, jak na to? My ano!

Náš tip: Na začátku měsíce jsme psali o tom, jak můžete využít kontejnery a květináče na pěstování květin a zeleniny, tento článek vám také jistě pomůže, protože tento způsob pěstování šetří drahocenné místo.

Malé zahrady jsou novým normálem, většina z nás má menší dům, který má s největší pravděpodobností také malou zahradu. Ale mít zahradu s omezeným prostorem neznamená, že musíte omezovat ve svých zahradnických ambicích. Existuje mnoho způsobů, jak získat inspiraci pro vaši zahradu, ale jedním z nejlepších způsobů, jak rozproudit nápady, je vidět návrhy „naživo“. Navštivte místní otevřené zahrady a květinové výstavy, fotografujte, sledujte pořady pro zahradníky, hledejte nápady online a vytvořte si nástěnku, abyste rozproudili svou zahradnickou kreativitu. Ukládejte si nápady, ať se k nim můžete vracet.

Pokud máte malou zahrádku a nemáte čas se jí příliš věnovat, vsaďte na rostliny a plodiny, o které se nebudete muset tolik starat. Místo listnatých stromů zasaďte neopadavé jehličnany, pěstujte trvalé květiny, které jsou nenáročné na zálivku. Ozdobné trávy, které jsou hezké celý rok, i v zimě, to je to pravé pro vás.

Na malé zahrádce to nepřehánějte s obřími záhony, nestavte obří skleník. Raději si udělejte ozdobnou skalku, pár vyvýšených záhonků, využijte plot a pergolu pro umístění závěsných truhlíků, květináčů, snažte se zahradu sunout ve vertikální rovině. A ne v malé zahradě určitě nepotřebujete třicetimetrový bazén, pokud se nevěnujete plavání závodně. Raději zvolte maličký bazén, kde se vyřádí děti, či vířivku, potřebujte-li mermomocí vodu v zahradě.

Vybírejte rostliny, které nemají příliš velké ambice na rozrůstání, mají mělčí kořeny, nevytváří koberce, volte spíše vyšší rostliny. Než každý rok sázet, vsaďte na trvalky, které vám ušetří práci, ale také víte, jak se chovají, obvykle se o ně nemusíte tolik starat, nebudete také každé jaro muset přemýšlet, co letos vysadíte.

Vyrobte si vyvýšené záhony, které strategicky umístíte tak, aby opticky zahradu zvětšily. Mohou sloužit jako předěl mezi užitnou a relaxační částí zahrady. Dbejte na to, aby květiny vytvářely krásný barevný dojem – vyhněte se tomu, aby se květiny na zahradě „barevně tloukly“, vyberete-li květiny, které spolu barevně ladí, bude vaše zahrada působit klidnějším dojmem, než barevný cirkus.

Určitě myslete na to, aby i na té nejmenší zahradě jste měli místo, kam budete chodit odpočívat, pít kávu po obědě, nebo kde si přečtete knihu, lavička, malý stoleček, případně závěsná houpačka – to je jen na vás, ale nesmíte se v dnešní uspěchané době stát ještě otroky zahrady. Raději si lehněte a v klidu pozorujte, jak vám květiny rostou, jak chutnají motýlům a včelkám, než abyste každý víkend trávili s rýčem v ruce. Nejen prací živ je člověk…

Článek Velké nápady pro malou zahrádku - i s malým rozpočtem byl publikován dnes v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...