Tipy na vánoční úklid beze stresu

Sponzorované odkazy:

Tipy na vánoční úklid beze stresu

Máme tu zase advent a s ním paradoxně i stres z úklidu, nákupu dárků a pečení cukroví. Přestože má být advent časem klidu, rozjímání a setkávání se s přáteli a rodinou, v posledních letech je to jen hon na hospodyňky, které bývají u stromečku opravdu velmi unavené.

Náš článek vám přináší tipy a triky na usnadnění si vánočního úklidu, abyste letos měli všechno včas a řádně nachystané a nemuseli jste všechno dohánět na poslední chvíli. Nakonec i když některé činnosti nestihnete, nemusíte se hroutit. Ježíšek se narodil ve chlévě a mnohem důležitější je rodinná pohoda a rozzářené oči vašich dětí, než přehnaná hygienická čistota a vyleštěná okna.

Úklid snadněji zvládnete včas, pokud si uděláte seznam činností, které byste chtěli stihnout a každý den uděláte něco ze seznamu. Projděte si dům, když najdete něco, co by bylo třeba uklidit, poupravit, napište si to do seznamu. Také se podívejte, zda máte dostatek čisticích prostředků, sáčky do vysavače, papírové utěrky, hadříky z mikrovláken apod. Než se pustíte do úklidu zajděte na nákup a pořiďte chybějící čističe, abyste od úklidu nemuseli odbíhat.

Zapojte do úklidu i děti, protože v domě bydlíte všichni. Mohou si například přebrat hračky a do krabice dát ty, se kterými si již nebudou hrát. Určitě od Ježíška dostanou hračky nové, alespoň na ně budou mít v krabicích a na poličkách dostatek místa.

Úklid si co nejvíce usnadněte pomocí nejrůznějších pomocníků. Práci vám usnadní parní čistič, či speciální vysavač na čalounění a koberce. Nemusíte si jej kupovat, v každém městě si jej za pár korun můžete vypůjčit. Vyčistěte koberce, křesla a sedací soupravu. Každou tuto činnost můžete sice udělat ručně, ale proč se dřít, když za dvě hodinky můžete mít s pomocí vodního vysavače hotovo? Raději energií šetřete. I parní čistič na okna je skvělým pomocníkem. Nestyďte si na pomoc zavolat klidně i úklidovou službu, pokud máte zdravotní omezení, či příliš úkolů v zaměstnání, není vůbec ostuda někomu zaplatit, aby vám doma poklidil. Ušetřený čas věnujte dětem, které bývají v období adventu netrpělivé a čekání na příchod Ježíška jim přijde nekonečné. Nakonec budou jednou vzpomínat raději na stavění sněhuláků, než na to, že měly doma na Štědrý den naklizeno.

Pokud během roku běžně poctivě uklízíte, nebude vánoční úklid složitý. Samozřejmostí by měla být čistá a vydezinfikovaná koupelna, toaleta. První dojem z bytu návštěvám nabízí předsíň, tak by bylo dobré, aby tam byly pouze nutné bundy, kabáty a obuv, ty které nenosíte ukliďte do skříně. V předsíni by to mělo příjemně vonět, tak tam zapalte nějakou příjemně voňavou svíčku s vánoční vůní, aby se u vás návštěvám líbilo.

Vyperte deky, plédy, závěsy, záclony, povlečení, poutírejte prach v místnostech, vymyjte odpadkové koše. V kuchyni během adventu donekonečna děláme znovu a znovu nepořádek, před pečením cukroví důkladně vyčistěte troubu a vymyjte ledničku a po každém pečení pečlivě očistěte vykrajovátka a formy na cukroví, umyje nádobí a vydesinfikujte kuchyňskou desku. Finální úklid v kuchyni stejně budete dělat na Štědrý den, až uvaříte štědrovečerní večeři. Před nákupem dobrot na Vánoce vymyjte a vydesinfikujte, případně odmrazte chladničku a mrazák, usnadní vám to práci.

Článek Tipy na vánoční úklid beze stresu byl publikován 5. prosince 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...