Péče o jarní zahradu si žádá mnoho dřiny

Sponzorované odkazy:

Péče o jarní zahradu si žádá mnoho dřiny

V minulém článku jsme se věnovali jarní údržbě zahrady. Práce na zahradě je však hodně, a tak určitě nebude na škodu vám připomenout i ty další. Na jaře jde běžně údržba našich interiérů stranou a nejvíce času a energie věnujeme právě zahradě.

Nejen záhonkům, stromům a trávníku se musíte věnovat. Spravit a zkontrolovat musíte také branku a plot, pokud máte problém s okusem stromků divokými zvířaty, či domácího mazlíčka, který by vám mohl utéct. Prověřte, že se vám v zimě nerozpadly zahradní zídky, zda nánosy sněhu nepoškodily střechu kůlen. Než na zahradu umístíte zahradní nábytek, řádně jej očistěte, natřete, či naimpregnujte (záleží na materiálu, ze kterého je váš zahradní nábytek vyroben).

Vaše pozornost by měla směřovat i na údržbu zahradních cestiček, nášlapových kamenů a schodů. Řádně je očistěte a projděte, abyste věděli, jestli se nějaké kousky dlažby a kamenů neuvolnily a nemohly by způsobit někomu úraz.

Majitele zahradních jezírek a bazénů čeká práce navíc, protože i jezírka a bazény musíte vyčistit, aby byly připraveny na koupací sezónu.

Vyčistěte i budky pro ptáky, pítka pro hmyz a zkontrolujte i hmyzí hotely. Aby se i zvířátkům na vaší zahradě na jaře líbilo.

Prořezejte nejen stromy a keře, ale vezměte si k ruce zahradnické nůžky a prostříhejte drobné dřevité květiny a drobné kvetoucí keříky a například hortenzie, aby měly sílu na jaře vykvést znovu. Pozor, stříhat nesmíte ty keříky, které kvetou velmi brzy zjara, jejich údržbu si nechte na dobu jejich vegetačního klidu, abyste nenarušili cyklus jejich růstu.

Máte-li na zahradě kolem některých keřů a stromků podpěry, mříže, či kolíky, na jaře byste se měli ubezpečit, že stále poskytují rostlinám potřebnou podpěru a že přes zimu neztrouchnivěly, či neuhnily.

Náchylné rostliny ještě neodkrývejte, v našich končinách i do května hrozí jejich poškození během ranních mrazíků.

Na jaře je také nejlepší čas na stavbu nových zahradních staveb. Ať už potřebujete novou kůlnu, pergolu, či altánek, pusťte se nyní do jejich výroby. V květnu a v červnu bude na zahrádce práce ještě více a nebudete mít na práci s dřevem a betonem dostatek času.

Článek Péče o jarní zahradu si žádá mnoho dřiny byl publikován 15. dubna 2023 v 07.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...