Proč si domů pořídit detektor kouře a požárů?

Sponzorované odkazy:

Proč si domů pořídit detektor kouře a požárů?

V dnešní době jsou ceny nemovitostí na svých historických maximech, a tak není divu, že se všichni snaží svůj majetek chránit. Ať již pojištěním, či pomocí bezpečnostních prvků, jako jsou hlásiče požárů, či detektory kouře. Hasicí přístroj by měl být doma samozřejmostí a ročně zachrání nejen několik životů, ale také majetek v řádech miliónů korun.

Požár je totiž nutné detekovat a začít řešit včas. Ani si neumíte představit, jak rychle se v moderní domácnosti může požár začít šířit a než přijedou hasiči, mohou vám také zbýt pouze oči pro pláč.

Takovému neštěstí je samozřejmě nejsnadnější předcházet, nenechávat elektrické spotřebiče zapojené v době, kdy nejsme doma, důkladně kontrolovat kotel, ale také odborníkem největší rizika, jako je třeba komín a spalinové cesty. Čas od času byste měli vy zkontrolovat všechny zásuvky, kabely a místa, z kterých může potenciální požár vzniknout. I hasicí přístroj má svou dobu spotřeby, tak na to alespoň jednou za rok myslete. V kuchyni by vám neměla chybět speciální hasicí dečka, která stojí řádově sto korun, ale pomůže vám v situaci, kdy vám na pánvi vzplane oheň.

Požární detektory a detektory kouře vám mohou zachránit život, protože vám dají vědět včas, že se u vás doma něco děje a poskytnou vám včasné varování a dostatečný čas na únik, či záchranu majetku. V tomto ohledu jsou vhodné i pro seniory, kteří bývají méně pohybliví a také často něco někdo zapomenou zapnuté.

I v domácnostech s malými dětmi bývá vyšší riziko vzniku požáru. Za nás je tedy rozhodně rozumnější obětovat pár tisícovek a v klidu spát, než jednou litovat. Nespoléhejte se pouze na pojišťovnu, která vám nemusí vyplatit celou hodnotu domu, pokud jste tzv. podpojištění, či nemáte v pořádku dokumenty o revizi komínu a podobně. Naopak díky kvalitní požární ochraně ve vašem domě můžete mít nižší pojistné.

Hlásiče požáru si také můžete nechat napojit na pult požární ochrany, takže budou hasiči vědět, že se u vás doma něco děje a ušetříte drahocenné minuty.

Na případ požáru je dobré být připravení, proto poučte rodinu a hlavně malé děti, jak se v případě požáru chovat. Když dojde k požáru, mohou někteří v panice dělat nesmyslné věci a takové malé rodinné požární cvičení jim může jednou zachránit život.

Článek Proč si domů pořídit detektor kouře a požárů? byl publikován 21. března 2023 v 07.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...