Proč je důležitá jídelna, anebo alespoň jídelní koutek?

Sponzorované odkazy:

Proč je důležitá jídelna, anebo alespoň jídelní koutek?

Ne všichni patří mezi šťastlivce s obřím domem, který disponuje pokoji navíc. Tam se jídelna bude budovat jedna radost. My méně šťastní si budeme muset vystačit s jídelním koutem v kuchyni, v horším případě v rámci obývacího pokoje. Myslíte si, že vám dvě barové židle v kuchyni, či oběd na rychlo snězený na sedací soupravě v předklonu u konferenčního stolku dokáže nabídnout stejný zážitek ze stolování, jako samostatná jídelna? Pak jste na omylu!

Existuje spousta důvodů, proč je stolování ve vyhrazeném prostoru. Nejen pro vaše zažívání a sociální interakci v rámci rodiny, ale také pro samotný pocit z pokrmu.

Jídelní prostor, nemáte-li samostatnou místnost, kterou byste mohli předělat na jídelnu, vytvoříte snadno, pokud ve vašem domě, či bytě máte alespoň jeden volný koutek. Je-li vás doma málo a zřídka k vám chodí návštěvy na večeři, bude vám stačit kulatý stůl s rozkládací deskou (pro případ návštěvy), čtyři židle a máte jídelní kout na světě.

Extra velké stoly se hodí pro rodiny, které mají hodně členů, či takové, jež velmi často pořádají rodinná setkání a oslavy. Běžná rodina je příliš nevyužije. Obří stoly však budou vyžadovat samostatnou jídelnu. Takový velký stůl by vám v běžném panelákovém bytě byl pouze pro zlost.

Jídelní koutek byste měli alespoň vizuálně oddělit od zbytku místnosti. Buď v tomto koutku jinak vymalujte, použijte odlišnou tapetu, anebo paraván. V jídelním koutku by nemělo chybět příjemné osvětlení. Pokud nemáte samostatnou jídelnu, určitě nad svým jídelním stolem nebudete mít stropní osvětlení. Můžete improvizovat a na stůl umístit svíčky, na stěnu zavěsit nástěnné lampičky, či nechcete-li řešit elektrikáře, zakupte novou stojací lampu – výhodou bude, pokud bude mít funkci stmívání, či několik způsobů zapnutí. Budete tak moci zapnout náladové osvětlení pro romantickou večeři při svíčkách.

Do jídelny se hodí veselé teplé barvy, které podporují chuť k jídlu a povídání si s rodinou. Oranžová, žlutá, červená, zkuste se inspirovat španělskými jídelnami. Jídelnu můžete ozvláštnit i vkusnými obrazy, na stůl umístěte kvalitní textilní ubrousky, svícen, vázu s čerstvými květinami. Na škodu nebude ani kvalitní souprava na dochucení potravin.

Článek Proč je důležitá jídelna, anebo alespoň jídelní koutek? byl publikován 28. ledna 2023 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...