Co vám doma chybí, abyste měli útulný obývací pokoj?

Sponzorované odkazy:

Co vám doma chybí, abyste měli útulný obývací pokoj?

Znáte to, ať uklízíte, jak uklízíte, váš obývací pokoj není pořád dokonalý. Někteří lidé umí vytvořit obývací pokoj takový, že když k nim přijdete na návštěvu, připadáte si pohodlně a dýchne na vás vřelá domácí atmosféra. Jaké jsou nejčastější chyby při zařizování obývacího pokoje, který je velmi důležitý, protože se v něm odehrává nejen rodinný život, ale končí tam i všechny návštěvy?

Přemýšlíte, co by návštěvám ve vašem obývacím pokoji mohlo vadit? Jděte na chvíli třeba do kuchyně a vejděte do vašeho obývacího pokoje. Ale představujte si, že jste u někoho na návštěvě. Cítíte se dobře? Jaký máte dojem ze sedací soupravy, která je centrem obývacího pokoje? Jak na vás působí osvětlení? Myslíte si, že je zde nepořádek? Působí na vás celý pokoj uklidňujícím dojmem, či vás spíše rozčiluje? Když si totiž představíte, že jste u někoho na návštěvě, najednou uvidíte chyby, které při běžném „provozu“ ani nevnímáte.

Všímejte si i detailů, které dokáží pokazit dojem z jinak uklizené a designově dokonalé místnosti. Co třeba viditelné kabely, kabílky a prodlužovačky? Máte je pěkně schované, anebo vám výhled na televizi kazí kabely, které z ní trčí všemi směry? Kde je váš Wi-fi router? Je viditelný, či je někde taktně usazený na nepříliš viditelné poličce?

Dekorativní předměty mohou působit nepořádek

Sem tam dostanete jako dárek nějakou sošku, vázu a abyste dárce neurazili, poctivě si veškeré tyto propriety vystavujete v obývacím pokoji? Děláte velkou chybu. Příliš mnoho dekorací a ozdobných polštářků a deček, může v prostoru působit jako neuklizený nepořádek. Váza vám stačí jen jedna – ruku na srdce – jak často dostáváte květiny? Ani nemusíte mít vystaveno všech padesát slonů z vaší sbírky nevhodných dárků. Pokud je vám líto dárky vyhodit, schovejte je někam do krabice a nechte si na ozdobu jen pár maličkých kousků.

Tři až pět dekoračních polštářů na sedací soupravě je ještě zkousnutelných, ale když se na sedačce válí dvacet polštářů a polštářků a jsou na ní plédy a deky na přikrytí, bude to působit spíše jako nora, než místo, kam posadit návštěvy. U dekorativních polštářků je opravdu méně více. Raději je častěji obměňujte, abyste oživili vzhled obývacího pokoje, ale nemějte je všechny vystavené naráz. Jen vám to ztěžuje pravidelný úklid.

Vyvarujte se také tomu, aby křeslo v obývacím pokoji sloužilo jako odkladiště věcí, které nemáte kam dát, ani na něj nevrstvěte roznošené oblečení. Ano, všichni doma máme takové křeslo, či židli, které se měly původně narodit jako vestavěná skříň, ale v obývacím pokoji toto nemá co dělat.

Je-li váš obývací pokoj malý, nemějte zde ani příliš dekorací na zdi, místo velkoformátových obrazů, zde raději pověste zrcadlo, které díky správně zvolenému místu a hry se světly, pomůže vytvořit dojem, že váš obývací pokoj je opticky větší, než doopravdy je.

Světla a svíčky pomáhají dodat obývacímu pokoji útulnost. V obývacím pokoji by nemělo být pouze centrální osvětlení na stropě, ale také náladová lampička, dekorace ze světelného LED řetězu, nějaký ten svícen se svíčkami. Když budou svíčky při hoření vydávat příjemnou vůni, tím lépe.

I když jsou velmi moderní otevřené police a knihovny, vždy jsou praktičtější prosklené vitríny a skříňky s dvířky. Nebudete tak otrokem utírání prachu a obývací pokoj bude působit uklizeněji.

Článek Co vám doma chybí, abyste měli útulný obývací pokoj? byl publikován 3. ledna 2023 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...