Chystáte si založit zahrádku?

Sponzorované odkazy:

Chystáte si založit zahrádku?

Koupili jste dům, či jste si jej nechali postavit a letos budete trávit první léto ve svém. Jistě také toužíte po nové zahradě, kterou vám budou sousedi i kolemjdoucí závidět. V létě je ideální čas pro rozvržení zahrady, stavbu zahradních staveb, ale i pro založení prvních záhonků. Jen si pamatujte, že nemůžete čekat, že budete mít vše hned.

Zahradničení je velmi oblíbená činnost, bohužel některé procesy v přírodě nejde urychlit, ani kdybychom chtěli. Už v létě můžete zasadit nějaké stromky a keře, s výsadbou některých květin budete však muset počkat až na podzim, aby vám na jaře hezky vykvetly.

V létě tak můžete postavit skleník, udělat si záhonky, vysázet letničky do květináčů kolem pergoly. Také se můžete pustit do budování domečku pro děti, či takového malého zahradního hřiště s pískovištěm a se skluzavkou. Většina lidí objednává bazény na podzim, aby ušetřila finance v podzimních výprodejích, ale využijte toho, že máte u domu staveniště a před výsadbou trávníku si nechte na bazén vyhloubit odpovídající díru.

Pokud máte domek na nářadí, vydejte se na jeho nákup. Hodit se vám budou lopaty, krumpáč, hrábě, pilky, ale i drobné nářadí na zahradničení, jako rýče, lopatky apod. Ceny téměř všeho letí nahoru, proto nečekejte na podzimní výprodeje hobbymarketů a nakupte si do zásoby, na jaře budete rádi, že máte vše potřebné na sázení a údržbu zahrady připravené.

Další věcí, kterou můžete pro novou zahrádku udělat v létě, je založit někde v rohu zahrady kompost. Bude se hodit místo na prořezané větve, posekanou trávu, ale i zbytky z kuchyně. Do kompostu jen nepatří květiny a větve z rostlin, jež jsou napadeny nějakým škůdcem.

Před tím, než si uděláte nové záhonky, několik dní zahradu jen pozorujte, abyste věděli, kam dopadají sluneční paprsky po ránu, v poledne a večer. Záleží samozřejmě na tom, co se chystáte pěstovat, ale není dobrým nápadem například pěstovat zeleninu na místech, kde v létě paří celý den slunce.

Článek Chystáte si založit zahrádku? byl publikován 19. července 2022 v 08.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...