Obývací pokoj v newyorském stylu – tipy, inspirace

Obývací pokoj v newyorském stylu – tipy, inspirace

Nádherné interiéry v americkém stylu, zejména ty newyorské, nadchnou každého. Není divu – představují dokonalou kombinaci klasiky a modernosti. Spojujeme si je s atmosférou velkého města a s luxusem. Jak vytvořit newyorské uspořádání mimo toto jedinečné město? K uspořádání v newyorském stylu stačí jen několik jednoduchých pravidel týkajících se barev, forem a tvarů, a stylové doplňky – obrazy na plátně nebo textilie!

New York, New York… v každém obývacím pokoji!

Jaké jsou nejdůležitější vlastnosti newyorského stylu?

  • Barvy – tlumené, ve správném poměru. Je povoleno kombinovat několik barev v poměru 70/20/10 – základní barva zabírá 70 % plochy, doplňková 20 % a 10 % celé barevnosti tvoří kontrapunkt, tedy barva, která je příbuzná, ale odlišuje se např. silnějším tónem.
  • Centrální bod – každý newyorský obývací pokoj má svůj hlavní bod. Nejčastěji to bude odpočinkový nábytek s konferenčním stolkem umístěný uprostřed obývacího pokoje (nikoli u stěn!). Jsou epicentrem společenského života, místem odpočinku a útočištěm.
  • Vhodný nábytek – pokud si chcete koupit nábytek v newyorském stylu, stojí za to věnovat pozornost jeho tvarům. Měl by totiž být spojen s měkkostí, neměl by mít ostré hrany, měl by být poměrně jednoduchý a harmonický. Ne každý čalouněný kus nábytku je vhodný. Věnujte pozornost těm, které mají široké loketní opěrky, jež nás vybízejí k pohodlnému sezení.

Každý, kdo sní o newyorském stylu a miluje seriál „Přátelé“, si jistě vezme za vzor newyorského uspořádání obývací pokoj této okouzlující „manhattanské pětky“. Ale tak to vůbec není. Toto uspořádání bylo volnou vizí tvůrců seriálu, i když slavné pohovky, a to jak v bytě, tak v Central Parku, již do konvence zapadají.

Obraz na plátně v newyorském stylu

V newyorském obývacím pokoji nemohou chybět stylové dekorace a velmi důležitým bodem jsou zde obrazy. Stojí za to sáhnout po obrazu na plátně , který svými barvami dokonale ladí s celým uspořádáním. Pokud jde o motivy, newyorský styl, to jsou hlavně abstrakce nebo příroda, a to i v nestandardním a moderním vydání. Pokud naopak chcete do svého interiéru vnést pouze malý newyorský prvek a neměnit celé uspořádání, vyberte si obraz, jak jinak, s New Yorkem. Umožní vám to pocítit atmosféru a možná iniciovat větší změny uspořádání. Pokud ne, bude to prostě moderní a stylová dekorace s motivem vašeho oblíbeného města.

Článek Obývací pokoj v newyorském stylu – tipy, inspirace byl publikován 19. dubna 2022 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...