Sáhněte po sanační stěrce v případě vlhkého nebo zmrzlého zdiva

Sáhněte po sanační stěrce v případě vlhkého nebo zmrzlého zdiva

Fasádní omítka je poslední krycí vrstva, kterou se pokrývají zdi a stěny. Správný výběr této omítky zajistí výsledný vzhled celého domu a vysokou životnost omítky do budoucna. A jakou fasádní omítku vybrat, pokud jsou zdi vlhké nebo dokonce zamrzlé?

Odvlhčete objekt s pomocí použití sanační stěrky

Sanační stěrka je speciální druh omítky s vysokou paropropustností a nízkou nasákavostí. Poslouží Vám v případě, že potřebujete omítku aplikovat na vlhké, zmrzlé nebo solí poškozené zdivo z různých materiálů. Sanační stěrka tak pomůže s celkovým odvlhčením objektu, a to venku i uvnitř. Díky poréznosti odvádí sanační stěrka vlhkost z vnitřku zdiva na povrch, kde se poté může volně odpařovat. Sanační stěrka eliminuje průnik solí do omítkového systému, umožňuje dýchání zdiva a nezpůsobuje tak nárůst zemní vlhkosti do budoucna.

Před aplikací sanační stěrky je nejdůležitější příprava povrchu

Před aplikací sanační stěrky je důležitá příprava podkladu. Nejprve odstraňte starou omítku a spáry vyškrábejte do hloubky až 20 mm. Tím se nejlépe zbavíte zbytků staré omítky a nátěrů. Pokud se Vám na povrchu objeví nějaké poškozené části, je nutné je dozdít a vyplnit hrubé nerovnosti. Závěrečná fáze přípravy povrchu se týká vyčištění zdiva od prachu. Na tento krok použijte drátěný kartáč, vysokotlaký vodní paprsek nebo průmyslový vysavač. V případě, že zdivo obsahuje dutiny a kaverny, je nejdříve nutné nanést sanační podklad jako podkladní vrstvu. Na předem připravený podklad nanášejte sanační stěrku hladítkem. Doba schnutí trvá 2 – 3 v závislosti na teplotě okolí a relativní vlhkosti vzduchu.

Článek Sáhněte po sanační stěrce v případě vlhkého nebo zmrzlého zdiva byl publikován 12. dubna 2022 v 22.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...