Jaké jsou možnosti sanace zdiva?

Jaké jsou možnosti sanace zdiva?

K sanaci zdiva je vhodné přistoupit v případě nadměrné vlhkosti zděného objektu. Jaké existují možnosti?

Pod pojmem sanace je obecně rozuměno zlepšení stavu jakékoliv stavební konstrukce. V případě sanace zdiva se pak jedná o zkvalitnění zděných stěn. Ty jsou nejčastěji postiženy nadměrnou vlhkostí, která nejenže stojí za vznikem zdraví škodlivých plísní, ale také poškozuje stavbu jako takovou.

Proč zdi vlhnou?

Důvodů může být hned několik, ať již se jedná o zatékání, nadměrné množství vodních par vznikající při vaření či koupelích, poruchy rozvodů vody, topení, kanalizace, kondenzace vodních par v rozích, porušená střecha či nefungující dešťové svody. Ve starších objektech vlhkost nejčastěji způsobuje porušená či přímo chybějící hydroizolace a s ní související vzlínající vlhkost ze země v tomto případě.

Problematická vzlínající vlhkost

Voda ze země v tomto případě prostřednictvím zdí vzlíná až do obytných místností. Problematická však není jen a pouze voda, ale rovněž krystalizující soli, které zaplňují póry v omítce a tím nejenže zabraňují jejímu vysychání, ale také podporují další vzlínání vlhkosti v omítce. Výsledkem jsou na pohled nevzhledné vlhké mapy, na nichž se později tvoří plísně. V dalším kroku dochází k rozpadu omítky i zdiva. Dobrou zprávou je, že všechny tyto problémy mají své řešení. Je jím odborně provedená sanace zdiva. Jak při ní postupovat?

Zjistěte příčinu problému

V prvním kroce je nutné zjistit příčinu problému a tu následně eliminovat tak, jako např. u nemocného člověka. Pokud je například vlhkost nerovnoměrná a objevuje se pouze v některých částech domu, mohou být zdrojem problému porušené rozvody vody. Pokud je postižen celý objekt, problémem zřejmě bude zmíněná vzlínající vlhkost. Mějte na paměti, že právě příčina vlhkosti předurčuje způsob jejího řešení.

Pomůže sanační omítka?

Bohužel nepomůže. Je sice pravda, že ve srovnání s běžnou omítkou obsahuje větší množství pór, které umožňují zdivu lépe dýchat, a tím i podporují jeho vysychání, ale zmíněnou příčinu problému neodstraní. Je pouze takovou náplastí na ránu, nikoliv lékem. Aplikovat ji proto je možné až v případě, kdy byl problém odstraněn, tedy po úspěšné sanaci zdiva. Jaké existují možnosti?

Přímá a nepřímá metoda

Existují dvě metody sanace zdiva, a to přímá a nepřímá. Nepřímé sanační metody bývají spíše preventivní, ať již se jedná o vytvoření drenážního systému, který nadbytečnou spodní vodu od objektu odvede, uložení hydroizolace, ale také vysoušení objektu a jeho větrání. V případě extrémně poškozených zdí vlhkostí je však třeba nasadit silnější arzenál v podobě přímého zásahu do konstrukce. Jedná se především o podřezání zdiva a chemickou injektáž.

Podřezání zdiva

Jednou z nejúčinnějších metod, která majitele objektu postiženého vzlínající vlhkostí zbaví, je podřezání zdiva obnášející skutečné podřezání budovy speciální řetězovou pilou. Dalšímu pronikání vlhkosti do objektu pak zabrání k tomu určená izolace zdiva, která se následně vloží do vytvořené spáry vzniklé po provedení vodorovného řezu. Tato metoda je účinná, ale také velmi hlučná, a především značně finančně nákladná.

Chemická injektáž zdiva

Další efektivní metodou, která vás zbaví vlhkosti, je chemická injektáž zdiva. Zde zase zapracuje chemie. Ve zdivu se navrtá několik otvorů, které se naplní speciální směsí. Ať již silikonovou, silikátovou, akrylátovým gelem, nebo polyuretanem. Všechny tyto látky fungují na stejném principu. Konstrukci zaplní kapiláry s proudící vodou, jenž ve zdivu vytvoří nepropustnou bariéru, která pak vzlínající vlhkosti zabrání.

Obraťte se na specialisty

Volbu vhodné sanační metody doporučujeme konzultovat s odborníkem, jako je např. firma Izolace Hroz. Volba nesprávné metody by stav objektu mohla ještě zhoršit. Z tohoto důvodu se ani nedoporučuje provádět sanaci zdiva svépomocí.

Článek Jaké jsou možnosti sanace zdiva? byl publikován 31. května 2023 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...