Jak do svého života zavést minimalismus

Sponzorované odkazy:

Jak do svého života zavést minimalismus

Minimalismus se týká nejen vašeho šatníku, ale i zařízení vašeho bytu, či domu. Je velmi oblíbený, možná je to také tím, že zdražující se bydlení nutí rodiny žít na menším prostoru. Vlastnit méně věcí, neznamená, že byste byli chudí, snadněji se vyznáte v uklizeném bytě, který není přeplněný zbytečnostmi a také se vám bude volněji dýchat.

Díky minimalismu bude úklid snadnějšíDíky minimalismu bude úklid snadnější

Naše generace je zvyklá na obývací stěny ode zdi ke zdi, které byly přeplněné knihami, na poličkách a regálech se prášilo na nejrůznější dekorace a místnosti byly obecně velmi přeplněné nábytkem. Někdy je těžké se věcí a nábytku zbavit, některé mají emocionální hodnotu. Konferenční stolek z první garsonky vám připomíná časy, kdy jste si zařizovali své první bydlení, spali jste na matraci na zemi a nemohli si dovolit ani mikrovlnku. Lpění na věcech, které pro vás mají hodnotu, je celkem normální. Minimalismus můžete do vašeho příbytku zavést pomocí radikální přeměny, či velmi postupně. Začít můžete u přerovnání šatní skříně a vytřídění hraček, se kterými si vaše děti již nehrají.

Vyhoďte nepotřebné oblečeníVyhoďte nepotřebné oblečení

Váš domov – vaše pravidla, pokud máte obavy, že před návštěvami budete vypadat divně, že „máte málo věcí“, je to zcela vaše věc. Všichni tvrdě pracujeme, abychom měli pěkný život, hezké oblečení a vkusně zařízený domov. Minimalismus je skvělý v tom, že máte doma pouze to, co potřebujete a používáte. Díky minimalismu se vyhnete duplicitnímu kupování věcí, když nemůžete něco v nepořádku najít a domníváte se, že jste to již vyhodili, ale po pořízení nové věci často najdete tu původní.

Stejně tak nepotřebujete mít dvacet souprav ložního prádla, když máte pouze ložnici a dětský pokoj, nenamlouvejte si, že staré povlečení jednou použijete pro návštěvu a podobně. Hromadění věcí může přerůst i v psychickou nemoc, při které lidí zažívají potěšení, díky neustálým nákupům nepotřebného oblečení, vybavení do domácnosti apod.

Zbavte se nepotřebného vybaveníZbavte se nepotřebného vybavení

Minimalismus znamená i mít uklizený domov. V nepořádku se nikdo nemůže cítit dobře, nepořádek zhoršuje deprese, panické ataky a úzkosti. Díky minimalismu se naučíte radovat z maličkostí. Ve všech směrech je minimalismus krok správným směrem, i s ohledem na přírodu a obnovitelné zdroje.

Článek Jak do svého života zavést minimalismus byl publikován 24. května 2022 v 08.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...