Jarní úklid i na zahradě: Nezanedbejte po zimě údržbu

Jarní úklid i na zahradě: Nezanedbejte po zimě údržbu

Přestože se s námi zima pomalu loučí, kvůli přízemním mrazíkům si na sázení sazenic ještě chvíli počkáme. To však neznamená, že bychom měli nechat zahradu ležet ladem. Letošní poměrně teplý a suchý únor s minimální sněhovou nadílkou nám umožňuje se bez prodlení pustit do údržby zahrady.

Jaro patří zahraděJaro patří zahradě

Nepropásněte vhodný čas na prořezání stromů

Pokud jste stále neprořezali ovocné stromy, je nejvyšší čas se dát do práce. Právě zimní období, tedy doba vegetačního klidu, je nejvhodnější k vytvarování korun mladších stromů či naopak omlazení těch přestárlých. Správně prořezané ovocné stromy se vám za pozornost odvděčí bohatou úrodou. Druhá šance na prořezání přichází v létě před sklizní, kdy odstraníme přebytečné výhony a zkrátíme přerostlé větve.

K odstranění mladších větví a výhonků si vezměte na pomoc zahradnické či pákové nůžky, v případě starých sukovitých větví se vyplatí vsadit spíše na pilku či prořezávač.

Vyčistěte zahradu od starých větví a listí

Při jarních pracích na zahradě však nemyslete jen na budoucí úrodu – neméně důležité je vyčistit zahradu tak, aby byla pěkná i na pohled. Základem krásné zahrady je podobně jako doma především čistota a pořádek. Vyhněte se proto hromadění starých větví s příslibem, že je někdy v budoucnu spálíte, a raději vsaďte na pořádnou techniku. Základem by měl být především štěpkovač či drtička, s jejichž pomocí zahradu se snadno a rychle zbavíte nejen přebytečných suchých větví, ale také listí.

Rozhodně se nemusí jednat o velkou investici – za poměrně příznivou cenu vám poskytne štěpkovač půjčovna, případně zkuste zapátrat, zda ve svém okolí nemáte ochotného zahrádkáře, který by vám vypůjčil svůj.

Připravte zahradu na plánované úpravy

Pokud plánujete na zahradě vybudovat jezírko či nový záhon, přechodné období mezi zimou a jarem je ideální pro přípravu terénu. Teploty se již pohybují nad nulou, a není se tak třeba obávat zmrzlé půdy, na druhou stranu ještě nemusíte myslet na sázení a další časově náročné zahradnické práce, které na vás čekají s příchodem toho pravého jara.

I v tomto případě se vyplatí zahradní technika, která vám při terénních úpravách výrazně usnadní práci. Příkladem může být zejména odstraňování starých suchých stromů, které již neplodí ovoce a na zahradě jen zabírají místo. Zatímco motorovou pilu vlastní snad každý amatérský zahrádkář, větší problém nastává s pařezy, zejména pokud chceme v místě budovat záhony či jezírko. I v tomto případě nám poměrně levně pomůže s frézou na pařezy půjčovna.

Nezapomeňte na trávník

Pokud patříte spíše mezi pěstitele ovoce a zeleniny, trávník je pro vás možná v péči o zahradu spíše druhořadý. Přesto na něj po zimě nezapomínejte. Jakmile se teploty drží trvale nad nulou, měli bychom trávník pečlivě očistit od spadaného listí, větviček i suché trávy. Na škodu není ani vertikulace, tedy provzdušnění silné vrstvy mechu, zbytků posekané trávy a plevele, která může trávník takříkajíc udusit.

I tentokrát si můžeme vzít na pomoc zahradní techniku, konkrétně elektrický vertikulátor. Levnější alternativou je ruční vertikulátor a v případě malých ploch také vertikulační hrábě. Odměnou bude krásný trávník bez nevzhledných hnědých skvrn, plevele a mechu. Vertikulace navíc zvýšením obsahu vzduchu v půdě urychlí růst trávy, díky čemuž se už brzy budete moci radovat ze svěže zeleného trávníku.

Článek Jarní úklid i na zahradě: Nezanedbejte po zimě údržbu byl publikován 4. března 2022 v 00.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...