Obchody s extra výhodnými cenami? Víte, co tam nekupovat?

Sponzorované odkazy:

Obchody s extra výhodnými cenami? Víte, co tam nekupovat?

Doba je zlá, díky inflaci a zdražování jídla, ale i energií se spousta z nás snaží šetřit. Mnohdy nás to zavede do levné tržnice, či do obchodů, kde mají vše za až směšné ceny. Některé příliš výhodné koupě mohou ohrozit i naše zdraví. Víte, co nikdy nekupovat v těchto extrémně levných obchodech?

Kuchyňské náčiní musí být netoxickéKuchyňské náčiní musí být netoxické

Asi se nic nestane, když si koupíme deštník, či rohožku před dům, nedotýkají se naší pokožky, udělají svou funkci a nebude nám líto, když je pak vyhodíme. Existuje však spousta výrobků denní spotřeby, které bychom tam kupovat neměli.

Nekupujte tam náčiní do kuchyně, které neprošlo testováním na našem trhu. Přeci jen se dnes a denně dotýkají našeho jídla, mohou se z nich uvolňovat škodlivé chemikálie, nekvalitní teflon, či mikroplasty. Například velké ne zde platí pro nejrůznější silikonové a plastové naběračky, obracečky, či nože. Extra levné nože vám stejně v kuchyni budou k ničemu. Kvalitní nože jsou drahé, protože jsou vyrobeny z odolné oceli, či keramiky. Nejrůznější napodobeniny nejsou tak ostré, rychle reziví a ztupí se rychleji. Velmi často se při běžném použití uvolní čepel z rukojeti a může dojít k úrazu. Vařečky a naběračky by měly projít testováním, obvykle je používáme do teplých pokrmů, omáček a polévek. Zahřátím nekvalitního plastu odněkud z Asie, může dojít k uvolnění velmi toxických látek do vašeho pokrmu, při dlouhodobém používání mohou takové látky způsobit i rakovinu.

Nože kupujte kvalitníNože kupujte kvalitní

Pamatujte si pravidlo: vše, co se dotýká vašeho jídla, musí být bezpečné, kontrolované a netoxické!

Na trhu nekupujte bylinkové doplňky stravy, vitamíny, cizokrajné koření apod. Obvykle neprochází vůbec žádným testováním, když si koupíte papírový pytlíček se směsí bylin na nějaký zdravotní neduh, nikdy nevíte, jaké bylinky opravdu obsahuje. Riskujete závažnou alergickou reakci, zažívací potíže a i mnohem horší zdravotní problémy.

Každý miluje svého domácího mazlíčka. Levné hračky, pamlsky a misky lákají k nákupu. Věnujte raději pár korun navíc a pořiďte vašemu mazlíčkovi kvalitní misky na žrádlo. Nikdy nebudete mít jistotu, z čeho jsou takové levné nádoby vyrobeny. Jistě nechcete, aby váš pejsek, či kočička pili vodu a jedli jídlo z nekvalitního melaminu, či misky plné jedovatých BPA. Hračky také raději kupte ve zverimexu, psi a kočky hračky žužlají, jedovaté barvy a levné kaučukové výrobky jejich zdraví jednoduše neprospějí.

Nekupujte levné nádobí pro domácí mazlíčkyNekupujte levné nádobí pro domácí mazlíčky

Mají vaše děti také spoustu hraček na tužkové baterie? Pak jistě víte, že měsíčně spotřebujete baterií opravdu hodně. Ve snaze ušetřit tak snadno kopíte obrovské balení „výhodných“ baterií v akci. Na to pozor. Bývají velmi staré, často jsou vybité, vyrábí se z levnějšího uhlíku a zinku, místo dražšího lithia.** Mohou dokonce poškodit váš přístroj**, či hračku protože neposkytují dostatek energie.

V takových obchodech často narazíme i na levné nabíječky, kabely a akumulátory. Nikdy nekupujte nehomologované nabíječky, pokud si nechcete zničit nový telefon, či si doma způsobit požár.

Nářadí je v takových krámcích opravdu levné. Říkáte si, že použijete šroubovák jednou za rok, že vám to stačí? Nenechte se obalamutit. Nářadí a nástroje musí být pevné a odolné, šroubováky izolované. Nechcete-li „dostat proudem“, nechte takové šroubováky v obchodě. Raději investujte do kvalitní sady nářadí v kufříku, které má kvalitní izolaci, vydrží vám celý život a navíc na něj budete mít záruku.

Článek Obchody s extra výhodnými cenami? Víte, co tam nekupovat? byl publikován 12. března 2022 v 08.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...