Kde v domácnosti uchovávat léky?

Sponzorované odkazy:

Kde v domácnosti uchovávat léky?

Víte, jak v domácnosti uchovávat léky, jak si zorganizovat lékárničku a proč byste neměli léky skladovat v koupelnové skříňce? Přečtěte si náš článek, který vám se skladováním medikamentů poradí.

LékárničkaLékárnička

Málokdo je tak zdravý, že nemá doma ani žádné doplňky stravy, či pouhou desinfekci, náplast a obvazy. Základní lékárničku, pro případ, že by u vás doma došlo k úrazu, měl mít opravdu každý. V dnešní pandemické době by neměly chybět ani léky na srážení teploty a sirup na kašel.

Velmi častým nešvarem v našich domácnostech je to, že základní léky skladujeme v koupelnové galerii ve skříňce za zrcadlem. To se může zdát pohodlné, při večerní (ranní) hygieně máte léky, jež berete denně po ruce. Ale lékům to vůbec nesvědčí. Drtivá většina léků a doplňků stravy má v příbalovém letáčku uvedeno, že se mají skladovat na tmavém a suchém místě, jímž koupelna rozhodně není, protože při každém koupání je ve vzduchu zvýšená pára a vlhkost.

Některé léky se dokonce musí uchovávat v chladničce. Tam je pro ně nejvhodnější místo někde uprostřed, ne příliš blízko stěny chladničky, nikdy nepatří do dveří, kde není konstantní teplota. Máte-li doma malé děti, raději umístěte léky co nejvýše, aby na ně děti nedosáhly. To samé platí i o lécích skladovaných v nočním stolku. Spousta žen užívá antikoncepci, kterou si berou před spaním, proto mají platíčko s antikoncepcí v nočním stolečku, ale ten je nízký a většina dětí jej otevře hned, jakmile se naučí chodit. Tam rozhodně žádné léky, ani mastičky na bolavá záda nepatří.

Kam schovat lékyKam schovat léky

Kam s nimi?

Tuto Nerudovskou otázku za vás nevyřešíme, ale určitě by lékárnička měla být mimo dosah dětí, na suchém místě, nejlépe s bezpečnostním uzávěrem, který malé děti neotevřou. Existují speciální kufříky, ve kterých si všechny léky lehce roztřídíte. To můžete udělat podle toho, kdo léky užívá, anebo na jaké zdravotní potíže jsou léky určeny. Rozhodně takový kufřík nepatří ani do kuchyňské linky, protože i tam se hromadí pára.

Dalším kritériem pro roztřídění léčiv může být to, zda jsou léky na předpis, anebo vitamíny, které užíváte každý den.

Uzavíratelné kufříky jsou to pravéUzavíratelné kufříky jsou to pravé

Před tím, než se vydáte do obchodu, abyste pořídili speciální krabičku, či kufřík na léky, měli byste léky protřídit. Prošlé vyhoďte, stejně tak ty, ke kterým chybí krabička a příbalový leták a vy už ani nevíte, na co byly určeny. Veterinární léky, jako vitamíny pro vaše čtyřnohé miláčky, léky na předpis a tabletky proti blechám a na odčervení držte zvlášť a nejlépe na jiném místě, než léky pro vaši rodinu. Aby se náhodou nestalo, že omylem použijete veterinární přípravek. Nikdy nepoužívejte léky na předpis, jež byly předepsány někomu jinému, ani si bez vědomí lékaře neberte nedobraná antibiotika. Stejně tak byste neměla kamarádce prodávat antikoncepci, která byla předepsána vám.

Léky, které již doma nechcete, zabalte do igelitového sáčku, přelepte izolepou a odneste do nejbližší lékárny, kde je odborně zlikvidují. Nikdy léky nevyhazujte do komunálního odpadu, ani je nevyhazujte do toalety.

Článek Kde v domácnosti uchovávat léky? byl publikován 1. ledna 2022 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...