Je nejvyšší čas na zazimování vaší chaty, či chalupy

Sponzorované odkazy:

 Je nejvyšší čas na zazimování vaší chaty, či chalupy

Dříve, než napadne první sníh, je třeba zazimovat vaše víkendové sídlo. Pokud vaše chata, či chalupa není uzpůsobená k celoročním návštěvám, přečtěte si náš článek, který vám poradí, jak na to.

Jak si zabezpečit chatu na zimu?Jak si zabezpečit chatu na zimu?

Zabezpečte cennosti

Pokud se chystáte rozloučit se s chatou, měli byste popřemýšlet, které věci v chatě zůstanou přes zimu a které je lepší odvést. V případě, že máte chatu daleko od domu a je jisté, že se tam přes zimu vůbec nedostanete, je lepší cennosti odvést na bezpečnější místo, zejména pokud zde máte třeba jízdní kola, sekačku na trávu, starožitnosti po babičce a podobně. Pokud je máte, kam doma uskladnit, raději věci na zimu přestěhujte, ať nemáte na jaře oči pro pláč, kdyby vám náhodou přes zimu vykradli. I když odvezete cenné věci, určitě nechcete, aby tam někdo přes zimu přespával a tak investujte do kvalitního bezpečnostního zámku, mříží do oken, popřípadě nových vchodových dveří.

Nové dveřeNové dveře

Raději se pojistěte

Nezapomeňte si víkendovou nemovitost řádně pojistit. Věci, které zde necháváte, přestože zamknete dveře, zamkněte také. Třeba pomocí řetězů a kladek. Bránu, která slouží k příjezdu, by měla být také zamčená. Na podzim také zkontrolujte celistvost plotu. Požádejte nějaké místní usedlíky, aby vám chatu čas od času zkontrolovali, dejte jim na sebe kontakt, aby vám v případě nějaké náhlé události mohli zavolat.

Maketa kameryMaketa kamery

Matení nepřítele

Nebude-li vám vadit vyšší spotřeba energie v zimním období, investujte do čidel na světla, která budou simulovat vaši přítomnost na chatě. Lze je nastavit na nejrůznější časy. Ven je vhodné nainstalovat pohybová čidla, která reagují na vetřelce v blízkosti chalupy. Na trhu se prodávají i makety bezpečnostních kamer, které lze jen velmi těžko rozeznat od těch pravých. Máte-li dostatek finančních prostředků, raději investujte do těch opravdových.

Zamkněte brankuZamkněte branku

Raději vše několikrát zkontrolujte

Určitě nechcete do jara přemýšlet, že jste opravdu vypli vodu a elektřinu, zkontrolujte to raději několikrát. Klidně si pro svůj klidný spánek vyfoťte kohoutky, či vypínače. Nezapomeňte zabezpečit také sklep anebo půdu, aby byla zavřená i ta nejmenší okénka, kterými by do chalupy mohl vlézt zloděj, či nějaké zvíře. Všechna stavení, domečky pro děti i kůlny by měla být zajištěná.

Vše před odjezdem zkontrolujteVše před odjezdem zkontrolujte

Když budete odjíždět z chalupy, na cestu domů se vydejte, až když bude v krbu, kamnech, či kotli vyhaslo. Snadno by mohlo dojít k požáru. Zahradu kolem chalupy zkontrolujte, dbejte na to, aby v její blízkosti nebyly předměty, které by nahodilý zloděj mohl použít k vniknutí do chaty – například sekera a podobně.

Článek Je nejvyšší čas na zazimování vaší chaty, či chalupy byl publikován 9. listopadu 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...