Jak na podzim zútulnit své obydlí?

Sponzorované odkazy:

Jak na podzim zútulnit své obydlí?

Podzim je čas, kdy chodí příroda spát a my bychom měli také zpomalit. Častěji se zachumlat s čajem do deky, pustit si oblíbený film, přečíst si knihu, zapálit krb, anebo alespoň svíčky. Relaxaci vám může zhatit nepořádek kolem vás. Nikdo nemůže v klidu odpočívat, když se kolem něj nacházejí stohy časopisů, či kupa nádobí.

Jak se na podzim doma cítit lépe?Jak se na podzim doma cítit lépe?

Než se tak vrhneme do odpočinku, měli bychom udělat podzimní úklid. Jak na to? I zvířátka si na podzim dělají zásoby na tuhou zimu a vy si z nich vezměte příklad. Udělejte si úklid ve spíži, ať jste připraveni, až se vás zima, či nucená karanténa zeptá.

Zkontrolujte stav vašich zásob, prošlé koření a potraviny nemilosrdně vyhoďte, k ruce si dejte papír, ať víte, jaké zásoby doplnit. Poté z regálů vše vyndejte, poutírejte prach, povysávejte, a zásoby narovnejte zpátky. Pozorně se podívejte, jestli nejsou vaše potraviny napadeny nějakými škůdci, například potravinovými moly. Preventivně můžete umístit nejrůznější odpuzovače a lapadla na tyto a podobné darmožrouty.

Ukliďte si ve spížiUkliďte si ve spíži

Na podzim myslete na bezpečnost. Dříve, než začne topná sezóna, nechte zkontrolovat palinové cesty, vyčistit komín a krb, zkontrolujte detektory kouře a plynu.

Na kvalitní odpočinek je třeba mít uklizenou postel a kvalitní matraci. Vyperte její potahy, otočte ji, popřípadě ji pořádně vysajte.

Postel musíte pořádně ukliditPostel musíte pořádně uklidit

Když už jsme u těch matrací, nezapomeňte ani na váš čalouněný nábytek a koberce. Ty nechte před zimou vyčistit, jsou lapačem roztočů a alergenů. Sedací soupravy a křesla nechte vyčistit odbornou firmou. Ušetříte tak váš čas, i zdraví vašich zad. Vyperte i nejrůznější deky, plédy a povlaky na dekorační polštářky.

Až budete mít poklizeno, pořádně vyvětrejte, ve vlhkých domech je nejvyšší čas na instalaci odvlhčovačů vzduchu. Než si lehnete k televizi, zapalte si svíčky, a provoňte si byt. Skvělé jsou nejrůznější aromalampy, jablečníky, či aromadifuzéry. Nejrůznější vůně dokáží ovlivnit náladu a pomohou vám překonat podzimní deprese.

Článek Jak na podzim zútulnit své obydlí? byl publikován 2. listopadu 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...