Jak správně lepit obklady

Jak správně lepit obklady

Čeká vás realizace nové koupelny? Pokud se chystáte pustit do svépomocného obkládání, znalost správného postupu lepení obkladů je naprosto zásadní. Alespoň základní pravidla pro lepení obkladů byste však měli znát i v případě, obrátíte-li se na profesionální obkladače. Získáte přehled o jednotlivých krocích a budete vědět, jaké detaily budete chtít s řemeslníkem předem prodiskutovat.

Víte, jak na obklady?Víte, jak na obklady?

Důležitá je pečlivá příprava podkladu

Před samotným lepením obkladů či dlažeb je důležité věnovat pozornost přípravě podkladu. Ten musí být čistý, soudržný a vyrovnaný. Zejména při rekonstrukcích koupelen je nutné před lepením nových obkladů podklad vyspravit. Po odstranění původních obkladů se musí odstranit zbytky stavební chemie, zapravit praskliny, vyrovnat stěny a očistit od prachu.

Před lepením obkladů musí být stěna opatřena penetračním nátěrem. Ten vytvoří ideální základovou vrstvu, na kterou lépe přilne lepidlo na dlaždice. V místech kolem vany či sprchového koutu je pak důležité nanést hydroizolační nátěr v kombinaci s těsnicími páskami, který zabrání pronikání vlhkosti do podkladu.

Rozplánujte rozložení obkladů

Před lepením pečlivě rozplánujte rozložení jednotlivých obkladů, abyste nemuseli obkladačky zbytečně řezat a zkracovat. Důležité je založení první řady, od které budete postupně lepit další obklady. K vyměření použijte vodováhu nebo stavební provázek. Rozložení dlaždic si můžete i načrtnout.

Pusťte se do lepení

Pro lepení obkladů použijte vhodný typ lepidla na obklady. To vybírejte s ohledem na typ materiálu – některá lepidla jsou určena pro lepení keramických obkladaček, jiná zase pro obklady z kamene či cihly, případně pro mozaiky. Samostatnou kapitolou jsou poté lepidla na venkovní dlažbu.

Lepidlo naneste na stěnu rovnoměrně pomocí zubové stěrky dlaždici do něj opatrně zatlačte. Aby byly spáry mezi dlaždicemi rovnoměrné, používejte spárovací křížky. Postupujte směrem odspodu nahoru. Nejspodnější řadu obkladů však doporučujeme pokládat jako poslední, aby bylo navázání na dlažbu co nejpřesnější.

Vyhledejte profesionálního obkladače

Dokonalá realizace obkladů a dlažeb vyžaduje zkušenosti a znalost správných technologických postupů. Pokud s obkládáním nemáte zkušenosti, raději se obraťte na profesionální obkladače. I v takovém případě vám znalost správného postupu lepení přijde vhod.

Obkaldy je třeba připevnit správněObkaldy je třeba připevnit správně

„Důležité je na celý proces realizace dohlížet a kontrolovat detaily. Je podstatné se s řemeslníkem domluvit, aby přesně věděl, co od něj očekáváte,“ upozorňuje Ing. arch. Tibor Csukás. Dodává, že výhodou je, když máte od architekta připravené detailní podklady pro pokládku, tzv. spárořez. Architekt Vám také může pomoci s dohledem nad realizací. Je to odborník s vycvičeným okem, zkušenostmi a znalostmi, který je na vaší straně a hájí vaše zájmy.

Článek Jak správně lepit obklady byl publikován 6. října 2021 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...