Jak si na podzim ušetřit čas

Sponzorované odkazy:

Jak si na podzim ušetřit čas

Zahrádkáři nemají na podzim čas – nejenže mají plné ruce práce se sklízením svých vypěstovaných plodin, ale také je suší, zavařují, musí uklidit cibulky rostlin, které se na zimu vyndávají ze země, pak je třeba poklidit na zahradě, shrabat listí, založit kompost, připravit zahradu na jaro, zaset trávník, mnohdy i udělat dřevo a víkendy jsou tak krátké…

PodzimPodzim

Přemýšlíte, jak si alespoň trochu usnadnit podzimní práce na zahradě? Pomůže vám náš článek. Abyste nebyli stresovaní, napište si seznam úkolů, které je třeba udělat dříve, než napadne první sníh. Na jednu stranu si napište nezbytně nutné úkoly (těmi začněte) a na druhou stranu věci, které byste rádi stihli, ale když je neuděláte, příliš se toho nestane. Nebudete tak v časovém presu. Navíc odškrtávání splněných úkolů je pro mnohé značně motivující.

Které úkoly nesmíte vynechat?

Tak určitě musíte připravit bazén, popřípadě zahradní jezírko na zimu – zejména, pokud v něm jsou rostliny a živé ryby. Další nutnou prací je obalení příliš malých stromků, aby v zimě nezmrzly, stejně tak přikryjte chvojím například růže a jiné květiny, které by mohly omrznout. Chcete přeci na jaře mít krásnou zahradu. Posbírejte si semínka z květin, abyste je nemuseli na jaře draze kupovat v zahradnictví. Vzrostlé slunečnice klidně nechte tak jak jsou – ptáčci si je uklidí sami, na jaře je přinejhorším pokosíte.

SunflowerSunflower

Pokud na zahradě bojujete s nějakými škůdci, bude nejvhodnější doba ošetřit stromy a keře postřikem, aby byly již na jaře zdravé. Anebo napadené keře raději pokácejte. Seříznout můžete i trvalky, jako jsou kosatce, či pivoňky. Ze žlabů odstraňte napadané listí, na to nezapomínejte.

Připravte záhonky na jaro, určitě si vaše záhonky zaslouží trochu nové zeminy a hnojivo, nejlépe přírodní hnůj, když záhonky pohnojíte na podzim, budete mít na jaře náskok. Hnojivo a zeminu nasypte také do skleníku a pařníku. U nich zkontrolujte, zda jsou v pořádku všechny panty, kliky a zda se dají dvířka pořádně zavřít. Případně je namažte a opravte. Patříte k těm zahradníkům, kteří natírají sklo skleníku vápnem, popřípadě barvou? Teď je správný čas, na jarním ostrém slunci se vám to nebude dělat příjemně.

SkleníkSkleník

Zábava s dětmi

Potřebujete zabavit děti? Postavte spolu v kůlně boudičku pro ježky, anebo ptačí budku. Zvířátka potřebují v zimě pomoci. Děti budou nadšené, když budou z okna moci sledovat jak do jejich vlastnoručně dělané budky přiletí první sýkorka na oběd.

Článek Jak si na podzim ušetřit čas byl publikován 12. října 2021 v 09.00 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...