Nacházíte se: Úvodní stránka > Dům > Víte, které věci nemají ve vaší lednici co dělat?
Sponzorované odkazy:
Úklid chladničky je čas od času nutností. Ani ne tak z estetického hlediska, ale proto, že prošlé potraviny mohou ohrozit vaše zdraví. Nebudeme se bavit o tom, jakým přípravkem vaši ledničku vyčistíte nejlépe, ale pojďme se zaměřit na věci, které do ní nepatří.
Také když vás večer honí mlsná, stojíte před lednicí a přemýšlíte, kdy jste kupovali ten salát, nebo jak dlouho je otevřená ta tatarská omáčka? Nejjednodušším řešením je pokaždé, když dáváte nějaké potraviny do lednice, označit si datum výroby, či otevření, u věcí, které sice mají dlouhou trvanlivost, ale po otevření se mají zkonzumovat do dvou dní, či do týdne. Jedině tak budete mít vždy jistotu, že nedostanete salmonelu, anebo ještě něco horšího. Jednorázové obaly můžete popsat lihovým fixem, krabičky polepte nálepkami, které pak snadno smyjete v myčce na nádobí. Dalším důležitým upozorněním je to, že když si berete něco z ledničky, vždy si to přendejte do misky, či na talířek, protože vaše ústa jsou osídlena bakteriemi a ty, když se dostanou do jídla a dáte ho zpět do lednice, zkazí se rychleji a může vám být nevolno.
Otevřeli jste sklenici kompotu, rajčatové omáčky na těstoviny, či sklenici oliv, ale nevíte, kam jste dali víčko? Buď použijte nějaké universální, nebo potraviny přelijte do jiné uzavíratelné nádoby, či je bez milosti vyhoďte. Mohou je osídlit nejrůznější mikroorganismy. Navíc ztratí svou původní chuť a vůni.
Nahnilé, či trochu plesnivé jídlo nemá v lednici co dělat! Nejenže plíseň je v celém kusu ovoce, či zeleniny, jen není vidět, takže se jí nezbavíte okrojením, ale také může poškodit okolní potraviny. Chápeme, že jste spořiví, ale raději hnilobě a plísním předcházejte. Skladujte ovoce a zeleninu v prodyšné nádobě, takové, ve které se nedrží vlhkost. Preventivně můžete ovoce a zeleninu omýt směsí octa a vody.
Chlad zpomaluje růst mikroorganismů, a proto je velmi důležité si uvědomit, že záleží i na místě v chladničce, kam potraviny umístíte. Raději dávejte potraviny, které mají tendenci se kazit rychleji na police, než do dveří. I když výrobci lednic stále umísťují organizéry na vajíčka do dveří lednice, nedávejte je tam. Potraviny ve dveřích lednice, nejsou v konstantním chladu, protože dveře lednice se neustále otvírají a zavírají. Nikdy tam například neskladujte odstříkané mateřské mléko, mohli byste své miminko ohrozit na životě.
Olomoucké syrečky, ryby, plesnivé sýry a podobné aromatické potraviny skladujte v uzavíratelných krabičkách, či ve skleněných dózách. Je to jednodušší, než se pak zbavovat zápachu. Pokud používáte na ovonění chladničky kávu, či jedlou sodu, po měsíci byste je měli vyměnit, absorbují do sebe pachy, a po takové době už nejsou funkční.
I když jsou pokrmy uvařené, neskladujte například maso déle než tři dny. Nejste-li si jistí, zda pokrm ještě můžete konzumovat, raději ho vyhoďte. Za zdravotní potíže vám to nestojí.
Čerstvost potravin vám pomohou uchovat déle vakuové systémy, které ze speciálních krabiček, či sáčků odsají vzduch.
Sponzorované odkazy:
Na nic nečekejte a pořiďte si nový byt v Praze již od 1,2 milionu Kč včetně DPH, na výběr mnoho lokalit.
Do bytu či domu kvalitní dřevěnou podlahu.
Realitní kancelář Realitní Portál nabízí Pronájem bytu Praha.
S bydlením je silně spojena i rekreace a dovolená, hlavně po dobře odvedené práci. Dopřejte si příjemnou dovolenou a vyberte si na MegaUbytko.cz ubytování na Jižní Moravě, kde zažijete relax a zábavu během celého roku.
Zastreseno.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.