Víte, které věci nemají ve vaší lednici co dělat?

Sponzorované odkazy:

Víte, které věci nemají ve vaší lednici co dělat?

Úklid chladničky je čas od času nutností. Ani ne tak z estetického hlediska, ale proto, že prošlé potraviny mohou ohrozit vaše zdraví. Nebudeme se bavit o tom, jakým přípravkem vaši ledničku vyčistíte nejlépe, ale pojďme se zaměřit na věci, které do ní nepatří.

Co nepatří do lednice?Co nepatří do lednice?

Také když vás večer honí mlsná, stojíte před lednicí a přemýšlíte, kdy jste kupovali ten salát, nebo jak dlouho je otevřená ta tatarská omáčka? Nejjednodušším řešením je pokaždé, když dáváte nějaké potraviny do lednice, označit si datum výroby, či otevření, u věcí, které sice mají dlouhou trvanlivost, ale po otevření se mají zkonzumovat do dvou dní, či do týdne. Jedině tak budete mít vždy jistotu, že nedostanete salmonelu, anebo ještě něco horšího. Jednorázové obaly můžete popsat lihovým fixem, krabičky polepte nálepkami, které pak snadno smyjete v myčce na nádobí. Dalším důležitým upozorněním je to, že když si berete něco z ledničky, vždy si to přendejte do misky, či na talířek, protože vaše ústa jsou osídlena bakteriemi a ty, když se dostanou do jídla a dáte ho zpět do lednice, zkazí se rychleji a může vám být nevolno.

Potraviny bez víčka

Otevřeli jste sklenici kompotu, rajčatové omáčky na těstoviny, či sklenici oliv, ale nevíte, kam jste dali víčko? Buď použijte nějaké universální, nebo potraviny přelijte do jiné uzavíratelné nádoby, či je bez milosti vyhoďte. Mohou je osídlit nejrůznější mikroorganismy. Navíc ztratí svou původní chuť a vůni.

Plesnivé jídlo

Nahnilé, či trochu plesnivé jídlo nemá v lednici co dělat! Nejenže plíseň je v celém kusu ovoce, či zeleniny, jen není vidět, takže se jí nezbavíte okrojením, ale také může poškodit okolní potraviny. Chápeme, že jste spořiví, ale raději hnilobě a plísním předcházejte. Skladujte ovoce a zeleninu v prodyšné nádobě, takové, ve které se nedrží vlhkost. Preventivně můžete ovoce a zeleninu omýt směsí octa a vody.

VejceVejce

Pozor na potraviny, které skladujete ve dveřích chladničky

Chlad zpomaluje růst mikroorganismů, a proto je velmi důležité si uvědomit, že záleží i na místě v chladničce, kam potraviny umístíte. Raději dávejte potraviny, které mají tendenci se kazit rychleji na police, než do dveří. I když výrobci lednic stále umísťují organizéry na vajíčka do dveří lednice, nedávejte je tam. Potraviny ve dveřích lednice, nejsou v konstantním chladu, protože dveře lednice se neustále otvírají a zavírají. Nikdy tam například neskladujte odstříkané mateřské mléko, mohli byste své miminko ohrozit na životě.

Aromatické potraviny

Olomoucké syrečky, ryby, plesnivé sýry a podobné aromatické potraviny skladujte v uzavíratelných krabičkách, či ve skleněných dózách. Je to jednodušší, než se pak zbavovat zápachu. Pokud používáte na ovonění chladničky kávu, či jedlou sodu, po měsíci byste je měli vyměnit, absorbují do sebe pachy, a po takové době už nejsou funkční.

MasoMaso

Maso

I když jsou pokrmy uvařené, neskladujte například maso déle než tři dny. Nejste-li si jistí, zda pokrm ještě můžete konzumovat, raději ho vyhoďte. Za zdravotní potíže vám to nestojí.

Čerstvost potravin vám pomohou uchovat déle vakuové systémy, které ze speciálních krabiček, či sáčků odsají vzduch.

Článek Víte, které věci nemají ve vaší lednici co dělat? byl publikován 4. září 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...