Jak správně vybrat ručníky a osušky

Sponzorované odkazy:

Jak správně vybrat ručníky a osušky

Bez ručníků a osušek se zkrátka běžný člověk neobejde Ale jak vybrat ty správné? Od tohoto typu produktu vyžadujeme maximální funkčnost, komfort a v neposlední řadě také líbivý design. V tomto článku si probereme všechny tyto body a poradíme vám, jak vybrat ten správný ručník a osušku. Na co se zaměřit? Na co si dát pozor? Čím se řídit při výběru? To a mnohem víc se dozvíte!

RučníkyRučníky

Rozměr volte dle účelu

Ručníků na trhu najdeme samozřejmě spoustu. Jsou ručníky různých velikostí dle účelu. Ty nejmenší využijeme na utírání rukou nebo třeba jako kosmetický ručníček na tvář po odlíčení. Krapet větší ručníky jsou pak vhodné například na zabalení vlasů po umytí nebo třeba do posilovny (na stroje pro zachování hygieny nebo třeba na utírání potu při cvičení). Ale také na tělo se někdy hodí menší ručníky. Například když cestujete, když chodíte v posilovně do sprchy nebo třeba na koupaliště – tak menší, lehčí a skladnější ručník oceníte. Nebude vám v tašce zabírat mnoho místa.

Oproti tomu ty největší ručníky a osušky si můžete užít v pohodlí domova. Zachumlejte se od hlavy až k patě do příjemného ručníku hned po osvěžující sprše nebo romantické koupeli ve dvou. Takové ručníky mívají povětšinou rozměr 40 × 140 cm nebo 65 × 135 cm. Velikosti se ale liší. Jak jsme již zmínili, najdete na trhu menší i větší kousky.

Kromě účelu pak bude rozhodující také velikost jedince, který plánuje ručník využívat. Například malému dítěti bude stačit mnohem menší ručníček. Pokud se jedná o ručník pro hosty, pak doporučujeme zvolit již zmíněnou univerzální velikost (65 × 135 cm).

Jak vybrat kvalitní ručníkJak vybrat kvalitní ručník

Jak poznat kvalitní ručník

O kvalitě ručníku rozhoduje daná gramáž. Jednoduše řečeno – čím vyšší gramáž, tím vyšší kvalita. S vyšší kvalitou se ovšem pojí také vyšší cena. Do kvality se nebojte investovat. Přece jen se jedná o vaši pokožku. Buďte ke své kůži ohleduplní a pečujte o ní s maximální něžností a láskou.

Ručník s vyšší gramáží dokáže nasát mnohem více vody a stává se tím praktičtější. Nechcete přece ručník, když je vmžiku promočený a nedá se s ním více utřít. Takové ručníky se navíc těší delší životnosti, proto se vám investice do nich po čase vrátí.

Gramáž nám, zjednodušeně řečeno, určuje hmotnost jednoho metru čtverečného látky. Čím těžší tedy ručník je, tím více obsahuje daného materiálu (ideálně bavlny). S touto vlastností souvisí také dlouhá životnost, pevnost látky a zmíněná savost. Ty nejkvalitnější ručníky mohou dosahovat gramáže až 800g/m². Takové ručníky jsou ovšem velkou investicí, do které se mnoha lidem nechce. Nejvhodnější a cenově dostupnější je gramáž okolo 500g/m2. Kvalitní ručníky najdete i v prodejnách nebo na eshopu XXX Lutz.

Gramáž si přečtete na „papírku“ u každého ručníku, ale zajisté ji poznáte již na první dotek. Takový ručník je mnohem příjemnější na dotek než levné napodobeniny. Hlavním úkolem ručníku je samozřejmě sát. Při výběru se tedy zaměřte na velikost příze. Dlouhá vlákna jsou předpokladem k vyšší schopnosti nasávat vlhkost. To je také další ukazatel, na který se zaměřte při hledání ideálního ručníku.

Ano, velmi tenké ručníky budou sice levnější, nicméně jejich gramáž je nízká, což znamená, že budou málo sát. A to od ručníku většinou nevyžadujeme. Navíc se může stát, že již po prvním oprání změní tvar a barvu, pro pokožku nebudou zrovna příjemné a celkově dlouho nevydrží. Časem se z nich stane hadr na utírání podlahy.

Jaký zvolit materiál

Samozřejmě rozhodující je při výběru materiál. Asi nejčastější variantou, kterou lidé kupují, je klasická bavlna (nejlépe v bio kvalitě). Vždy sledujte složení takového produktu. Někdy se to tváří jako bavlna, ale není to bavlna. Tento materiál má mnoho vynikajících vlastností, které zaručeně oceníte. Těší se poměrně dlouhé životnosti, dobře saje, pro pokožku je příjemná, cena je výhodná a jen tak se nežmolkuje, nesepere a neopotřebuje.

Ručníky se hodí vždyRučníky se hodí vždy

Mnohem luxusnější variantou jsou pak ručníky z bambusu. Ty jsou velkým hitem zejména v posledních letech. Ano, je pravda, že si za takový kousek připlatíte, ale pokud se rozhodnete do bambusového ručníku investovat, nebudete litovat. Bambusové vlákno je totiž abnormálně příjemné na dotek. Tohle si vaše pokožka nechá zaručeně líbit. Mnoho maminek právě tento materiál využívá pro miminka na jejich velmi citlivou pokožku. Navíc je to materiál vhodný také pro alergiky, jelikož je hypoalergenní. Další důvod, proč je vhodný pro miminka a osoby s citlivější kůži (například s ekzémy).

Trh myslí také na sportovce. Právě sportovci takové ručníky využívají velmi často do posilovny, na tréninky… do sprchy, na stroje nebo jen tak na otření čela. V takovém případě zaručeně využijete ručník ze syntetického mikrovlákna. Tyto ručníky jsou velmi malé a skladné. Hodíte je do tašky, nezaberou mnoho místa a taška nebude nijak zvlášť těžká. V čem je ale takový ručník unikátní? Mimořádně dobře saje. Ručník se syntetického vlákna promočit? To se prakticky nedá! Dříve než nasaje vodu, uschne. Je totiž rychleschnoucí. Pro tyto výtečné vlastnosti jej pak upotřebíte také u bazénu nebo třeba na dovolené, když si balíte menší batoh a nechcete tahat zbytečně moc věcí.

Design je také důležitý

Kvalita daného produktu je sice důležitá, ale takový ručník by nám měl samozřejmě dělat radost i po vizuální stránce. Vyberte si takový, který se vám bude nejvíce líbit. Nenechte se ovlivnit trendy a vlivem okolí. Myslete na sebe. Pokud tápete, můžete se například řídit dle interiéru koupelny. V jakých barvách máte zařízenou koupelnu? Jakou barvu má obklad a jakou barvu má i jiný textil do koupelny, jako jsou koupelnové a WC předložky, žínky a podobně. Pokud volíte ručníky pro hosty, pak zvolte neutrálnější a univerzálnější barvy. Přece jen by některým mužům mohlo vadit se utírat do růžového ručníku. Skvělou variantou je hnědá, šedá, královská modrá, khaki nebo třeba bordó.

Důležitý je i design ručníkůDůležitý je i design ručníků

Na trhu najdete minimalistické jednobarevné ručníky, ale také krapet zajímavější varianty. Populární jsou nestárnoucí geometrické tvary, které perfektně zapadnou i do moderně zařízeného interiéru. Na mysli máme například kruhy, pruhy, tečky, kosočtverce, kostky nebo kárování. Minimalistické, ale krapet zajímavější jsou ručníky se vzorem žíhání. Trendy jsou ale motivy květin, různých zajímavých ornamentů nebo vtipných nápisů.

Výrobci myslí také na děti! Na trhu tak najdete opravdu krásné ručníky s dětskými motivy. Velmi populární jsou ručníky s pohádkovými postavičkami, jako je Máša a medvěd, Prasátko Peppa, Tlapková patrola, Ledové království, Bořek stavitel a další. Pro malé princezny jsou tu motivy kytiček, království nebo třeba motýlci. Pro chlapečky ručníky se vzorem fotbalových míčů, aut, letadel nebo nějaká ta zvířátka.

Článek Jak správně vybrat ručníky a osušky byl publikován 2. července 2021 v 09.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...