Jak na to, aby se vám spalo jako v pohádce?

Sponzorované odkazy:

Jak na to, aby se vám spalo jako v pohádce?

V posteli trávíme třetinu života a tak je třeba, aby se nám v ní líbilo, měla kvalitní matraci a rošt a navíc byla ozdobou naší ložnice. Jak uspořádat ložnici tak, aby lákala k ulehnutí a zdály se nám tam ty nejhezčí sny.

Jak se co nejlépe vyspat?Jak se co nejlépe vyspat?

Určitě milujete hotelové postele, které mají nadýchané polštářky a přehozy a spí se na nich jako na obláčku. Svou ložnici si můžete „vyšperkovat“ podle svého vkusu, ale myslete u toho na hlavní praktickou stránku vaší ložnice. Aby vás nebolela záda a předešli jste potížím s pohybovým aparátem, pořiďte si kvalitní ortopedickou matraci a k ní odpovídající rošt.

Pružinové matrace nejlépe fungují s pevnými rošty, popřípadě podložkami, latexové a pěnové matrace si zase lépe rozumí s lamelovými rošty. Při pořizování roštů myslete na to, že je nekupujete na pár měsíců a tak na nich při jejich nákupu nešetřete. Především spáči na boku ocení, pokud jsou matrace i rošty v oblasti boků a ramen pružnější a měkčí, nebolí je pak klouby.

Co se týče polštáře a peřiny – i když o ně pravidelně pečujete, perete je, či je necháváte odborně čistit, měli byste si nejpozději každé dva roky koupit nové. Hromadí se v nich roztoči a odumřelé buňky vaší pokožky. Povlečení byste měli nejlépe každý týden prát – ze stejného důvodu. Trpíte-li alergií na prach a na roztoče, tím spíše. Můžete si také pořídit antialergický povlak na matraci, který se dá prát na šedesát stupňů a zbavíte se tak zbytečných roztočů.

Přehozy se budou hodit, když máte mazlíčkyPřehozy se budou hodit, když máte mazlíčky

Přehozy

Pokud chcete své ložnici dodat punc luxusu, pořiďte si přehoz na postel. Nejenže je zajímavým dekorativním prvkem, ale oceníte je, i když doma máte domácího mazlíčka, který si rád v posteli odpočine. Přehozy zabrání tomu, abyste neměli na peřinách a polštářích zbytečné chlupy.

Výmalba a dekorace

Když se rozhodnete zařídit ložnici, nejdříve si ujasněte, jaké barvy zvolíte. Budete vše ladit do jedné barvy? Preferujete světlé pastelové barvy, či spíše tmavší, aby se vám lépe spalo? V současné době je velmi oblíbený minimalistický design v tmavých odstínech kovu, šedé a tmavě hnědé. Našim maminkám to přijde příliš ponuré. Ale když tyto barvy doplníte například tyrkysovou, pudrově růžovou, či limetkovou, celou ložnici to rozzáří.

Vymalujte si podle svéhoVymalujte si podle svého

Nebojte se textur

Milujete romantický styl? Nebojte se přidat sametové, či chlupaté polštářky, velmi oblíbené jsou nyní polštářky a deky vyrobené z minki látky. Jako kontrast můžete přidat pár damaškových, či saténových polštářků. Hra textury a lesklého povrchu je velice zajímavá.

Nezapomeňte na světlo

Velice často se stává, že ložnice je „chudou příbuznou“ co se týče osvětlení. Lidé velmi pečlivě vybírají osvětlení do obývacího pokoje, ale u ložnice mají pocit, že to není důležité, protože se tam přece spí. Přesto by mělo být osvětlení kvalitní. Nejlépe jedno centrální a několik náladových, popřípadě lampička na čtení, pokud usínáte při čtení knihy.

Nezapomeňte na lampičku na čteníNezapomeňte na lampičku na čtení

V ložnici je třeba tma

Nezapomeňte ani na zatemňovací závěsy, rolety, či žaluzie. Zejména v létě se rozednívá velmi brzy a přirozené světlo by vás mohlo budit.

Článek Jak na to, aby se vám spalo jako v pohádce? byl publikován 26. června 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...