Inspirace pro vaši ložnici

Inspirace pro vaši ložnici

Inspirace je všude kolem nás, načerpejte ji plnými doušky. Připravili jsme si pro vás článek plný tipů, jak si vydekorovat ložnici. Věříme, že vás některé naše nápady osloví a zakomponujete je do vlastního bydlení tak, abyste se doma cítili maximálně příjemně.

LožniceLožnice

Ozdobte zeď obrazy, plakáty a fotografiemi

Hlavní dominantou ložnice je pořádná masivní postel nejlépe s úložným prostorem a zvýšeným sedem. Další vynikající metodou, jak více personalizovat ložnici, je přidat nějaké ty obrazy, plakáty a fotografie v rámečcích na zeď. Právě při samotném výběru rozhodnete o celkové atmosféře pokoje. Dle vašeho vkusu a preferencí získá ložnice zcela nový nádech. Do ložnice se perfektně hodí obrazy a plakáty s přírodní tématikou. Jen pohled na přírodu vzbuzuje v lidech pozitivní emoce. Dokáže nás uklidnit, zrelaxovat, cítíme se v blízkosti přírody příjemně… Pověste nad postel velký obraz, který se vám zalíbí nejvíce!

Již mnohokrát jsme zmiňovali, že nemusíte být nijak umělecky založeni, nemusíte umění rozumět, důležité je, aby se obraz líbil vám. Proto si výběr pečlivě rozmyslete. Před koupí se na obraz dívejte na fotografii každý den. Líbí se vám stále? Neokoukal se vám? Jaké ve vás vzbuzuje pocity? Není moc pochmurný? Není až příliš barevný? A bude se vám líbit i za pár let?

V případě obrazů pak máte mnoho možností, jaký zvolit. Můžete zvolit obraz rozdělený na několik částí, kdy každý kus obrázku bude v samostatném rámečku. Vypadá to velmi efektně! Nebo můžete zvolit vícero malých obrázků vedle sebe. Na trhu jsou k dostání také velmi zajímavé až atypické rámečky na fotky. Načerpat inspiraci můžete v eshopu Bonami, který se speciálně zaměřuje na bytové doplňky.

Ložnice má být útulnáLožnice má být útulná

Skvělou možností je pak fotoobraz! To je velmi oblíbená možnost při výběru dekorací do ložnice. Nechte si zvěčnit vaši fotografii. Může to být fotografie celé rodiny, přírody, zážitků z dovolené… důležité je, aby vám jen pohled na ni zlepšil náladu. Vybaví se vám nějaké vzpomínky a uvědomíte si, jaké máte štěstí.

Dnešní moderní doba nám samozřejmě nabízí i nejrůznější vychytávky! Například elektronické rámečky se těší velké oblibě. Nemusíte vybírat pouze jednu fotografii, ale navolíte si různé fotky, které chcete, aby se v rámečku promítaly. Když se vám již nebudou líbit, jednoduše je vyměníte. Je to praktické a efektní!

Dodejte zdím šmrnc

Kromě klasických obrazů a fotografií můžete zdi ozdobit i jinak! Perfektní možností jsou samolepky na zeď. Aplikace je velmi jednoduchá a rychlá. Zvládne to i úplný amatér. Mžikem tak dodáte pokoji ten správný šmrnc. Na výběr máte navíc z mnoha různých motivů, proto si na své přijde každý.

Velmi populární jsou různé ornamenty, ale také geometrické tvary. Lidé miluji motivy květin, slunce, mraků, hor, stromů… Ale velké oblibě se těší také motivační nápisy a citáty, které chcete mít neustále na očích. Bude to taková malá připomínka, která vám dodá naději, když se třeba zrovna nebudete cítit nejlépe.

A kromě samolepek na zeď můžete do ložnice dát také tapetu! Že se vám zdá tapeta staromódní? Kdepak, opět se vrací do módy. Prodejci reagují na požadavky trhu a zahrnují do svého sortimentu velmi povedené designy. Je libo něco decentního a elegantního? Nebo naopak něco trošku odvážnějšího, co podpoří vášeň v ložnici? Na výběr jsou také romantické a něžné motivy. Stačí si vybrat takový, který zapadne do vámi vybraného stylu.

Opět musíme upozornit na to, že tapety jsou při výběru velmi zrádné. První se nám líbí a po čase nás omrzí. Pečlivě si svůj výběr promyslete! Nekupujte první, kterou uvidíte. Nechte si výběr projít hlavou, vizualizujte si celkový vzhled pokoje a věříme, že zajisté vyberete tu nejlepší!

Vpusťte do ložnice závan přírody

Květiny do bytu zkrátka patří! Květiny dělají domov domovem. Vpusťte je také do ložnice. Vytvořte si v koutku ložnice místo, kam umístíte květináče. Jen pohled na zeleň vás uklidní a naladí na pohodovou vlnu. Můžete zvolit různé atypické stojany na květináče, ale také závěsné květináče, které vypadají vskutku nápaditě! Rostlinky menších i větších rozměrů… Květináče pomalované od vašich dětí, různě barevné, různě dekorované… nebo naopak v elegantní černé barvě v matu? Výběr je čistě na vás.

Hygge koutek ve vaší ložnici

A když už jsme u „tvoření koutku“, co takhle malý koutek v ložnici ve stylu hygge? Hygge je dánský a norský pojem, který vyjadřuje pohodový přístup k životu. Ano, Dánové si opravdu umí života užívat. Zastavte se v tom spěchu a rušných pracovních dní, zrelaxujte svou mysl. Nezapomínejte pečovat o své duševní zdraví. Hygge podporuje relaxaci, odpočinek, útulnost prostoru… A právě v tomto duchu si zařiďte koutek v ložnici.

Na takovém místě můžete mít nějaké pohodlné křeslo. Velmi populární jsou aktuálně křesla ušák, která vás okouzlí nejen svým vzhledem, ale také komfortem. Při sezení jsou maximálně pohodlné! Navíc jsou k dostání v mnoha různých designech a roztomilých barevných provedeních (například baby pink nebo baby blue).

Hygge styl je inHygge styl je in

Kromě toho si zaručeně oblíbíte také masážní křesla, houpací křesla či jiná křesla s taburetem, kam si položíte nohy. Důležitý je maximální komfort! Mnohem zajímavější variantou je pak závěsné křeslo nebo třeba houpací síť. Výdobytkem moderní doby je zaručeně sedací pytel či vak. Do toho se usadíte a už se nebudete chtít zvednout!

Kromě pohodlného křesla nezapomeňte také na stojací lampu, poličku s knihami, příjemnou deku a další dekorace. Dekoracemi myslíme například svíčky, světýlka, dekorační sošky, rostliny, polštářky… zkrátka cokoliv, co vám zařídí maximální pohodlí a útulnost.

Takový koutek však nemusíte nazývat „Hygge“, můžete jej pojmout jako klasický čtecí koutek. Zde budete odpočívat a číst si oblíbené knihy, nebo jen tak čučet do prázdna a přemýšlet.

Toaletní stolek jako pro královnu

Další možností, jak využít prostor v ložnici, je zařízení toaletního stolku. To je snad sen každé ženy! Bude to místo, které bude jen a jen vaše a jen a jen pro vás. Zde si uložíte veškeré své zkrášlovací pomocníčky – od dekorativní kosmetiky, přes produkty v péči o pleť, tělo a vlasy, různé přístroje (kulma, žehlička na vlasy, fén), ale také bižuterii, parfémy a další věci, které máte rády. Získáte tím prostor, kam si je uložíte a ony tak nebudou muset „strašit“ v koupelně. To zajisté ocení i manžel.

Kromě získání úložného prostoru oceníte také možnost organizace. Toaletní stolek si můžete pořídit a zabydlit, jak je libo. Na trhu seženete již hotové sety, které vám usnadní práci s vymýšlením. Ale také si můžete pořídit klasický psací stůl, šuplíky, různé šperkovnice a židli. Takto si seskládáte svůj vlastní toaletní stolek na míru.

Dle interiérového stylu pak zvolíte buď romantický retro toaletní stolek jako z pohádky (s ozdobnými prvky, v bílé barvě, židle s polstrováním…), anebo naopak ryze moderní a minimalistický stolek bez jakýchkoliv výstřelků. Poté si ho vydekorujete dle vlastního uvážení. Můžete přidat různé rámečky s fotografiemi, květiny, sošky, svíčky, světýlka, stojánky na šperky a šperkovnice… Velmi efektně vypadá, pokud přes židli přehodíte deku, polštářky nebo třeba kožešinový koberec.

Huňaté koberečky pro maximální komfort

Při zařizování ložnice nezapomeňte na praktické koberce! Máte v ložnici studenou plovoucí podlahu? Pak si pořiďte alespoň malý kusový koberec s dlouhým vlasem před postel. Při vstávání z postele vás nezastudí zem, ale naopak si vaše nožky užijí dostatečný komfort. Koberce navíc místnost zútulní. Při výběru máte mnoho možností. Velmi populární jsou do ložnicí koberce s dlouhým vlasem. Ty jsou na dotek extrémně příjemné! Ovšem je potřeba počítat s tím, že se v nich udržuje prach či jiné alergeny (nevhodné pro alergiky), také je potřeba je pečlivě pročesávat a vysávání je složitější. Delší vlas se rychleji sešlape než vlas krátký. Koberce s kratším vlasem bychom doporučili alergikům. Jen tak se nesešlape, proto se těší dlouhé životnosti. Snadněji se čistí a není potřeba jej pročesávat.

Koberečky místnost ohřejíKoberečky místnost ohřejí

Při výběru koberce myslete především na to, aby vám zapadl do celkového stylu bydlení. Do moderního stylu báječně zapadnou geometrické tvary a další zajímavé obrazce. Pokud jste příznivci minimalismu, ale chcete něco extra, pak můžete sáhnout po žíhaném vzoru. Populární jsou ale také jednobarevné koberce, motivy květin, různé citáty a motta, kárování a podobně.

Světýlka pro romantické chvilky

Usilujete o ložnici v romantickém duchu? Pak si pořiďte světelné dekorace. Je to efektní a praktické zároveň. Získáte tím příjemné přítmí při relaxaci nebo hrátkách s vaší drahou polovičkou a zároveň tu bude plnit funkci dekorativního prvku.

Na trhu jsou k sehnání různé světelné řetězce, které můžete položit na poličku s knihami a jinými dekoracemi, nebo je jen tak dát na stůl (například na toaletní stolek či pracovní stůl), ale perfektně vypadají také za postelí či za křeslem. Zkrátka kdekoliv se vám zlíbí! Některá světla mohou mít také různé barvy – vášnivé červené nebo romantické růžové.

Kromě řetězů jsou k dostání i další svítící dekorace, které mohou mít například podobu nápisu (HOME, LOVE, FAMILY), nebo třeba stromečku, květiny… Nápaditě vypadají také lucerničky.

Do ložnice doporučujeme primárně světlo s teplým podtónem, které má uklidňující charakter. Naopak studený podtón světla patří všude tam, kde potřebujete perfektně vidět při práci (pracovna, kuchyň…).

Myslete prakticky

A co by to bylo za inspiraci do ložnice, když by chyběly nějaké ty praktické vychytávky? Jednoznačně nejoblíbenějším pomocníkem do ložnice je tzv. němý sluha. Oč se jedná? Jedná se o „věšák“ na oblečení a další doplňky. Necháváte často oblečení jen tak na židli? Vztekáte se, že vidíte neustále nepořádek? Nevíte, kam si přichystat oblečení, které si chcete další den obléci? Tohle je ideální prostor, kam oblečení zavěsíte.

Ačkoliv se jedná o ryze praktickou věcičku, na trhu jsou k dostání opravdu stylové varianty. Nemusíte se proto bát, že by němý sluha narušil celkový vzhled interiéru. Perfektně do ložnice zapadne!

Stylové textilie do ložnice

Hned po ránu ustelte postel – nebude vás pak lákat do ní opět zalehnout. Chcete, aby postel po ustlání vypadala co nejreprezenta­tivněji? Pak si pořiďte stylové ložní prádlo a textil do ložnice. Na mysli máme dekorační polštářky, plédy, přehozy a podobně.

Velmi praktické jsou přehozy na postel nebo plédy, kterými postel elegantně zakryjete. Rázem bude vypadat uklizeněji a upraveněji. Obzvlášť pokud se jedná o místnost, kam si například sedá návštěva, oceníte tohle krytí postele. Vybírat navíc můžete z velmi povedených designů – od elegantnějších kousků, přes minimalistické až po trošku odvážnější a barevnější motivy.

Přehozy na postel jsou hezkou dekoracíPřehozy na postel jsou hezkou dekorací

Motivy kostek, kárování, žíhaný vzor, jednobarevná klasika… možností je spousta. Velké oblibě se těší na dotek příjemné beránkové deky, dále pak deky z mikrovlákna či bavlny, které jsou taktéž velmi příjemné, kvalitní (s dlouhou životností) a k dostání v mnoha atraktivních motivech.

Inspirujte se Američany a bohatě dekorujte prostřednictvím polštářů! Zavalte svou postel designovými polštářky, které budou nejen vhodnou dekorací, ale najdou i praktické využití. Slaďte je s plédem, přehozem či povlečením.

Ano, povlečení je další důležitou komponentou v ložnici. Mělo by být především kvalitní (aby dlouho a dobře posloužilo), příjemné pro vaši pokožku a samozřejmě bude plnit také estetickou funkci. Povlečení můžete měnit například dle ročního období. Pro každé období jsou charakteristické určité barvy, které můžete zakomponovat na bytové doplňky.

V létě jsou aktuální veselé barvy, jako je žlutá, oranžová, zelená, aktuálně je trendy korálová, limetková nebo třeba levandulová. Na podzim jsou to pak barvy listí, jako například vínová, zelená, hnědá, žlutá, oranžová, červená. V zimě se inspirujte klasickými barvami Vánoc, například červená, zelená, zlatá či stříbrná. A na jaře se porozhlédněte po rozkvetlé louce! Příroda hraje všemi barvami, vneste je také do svého domova.

Co se týče povlečení, zajímat nás bude zejména materiál. Materiál rozhoduje o celkové kvalitě, dlouhé životnosti a také komfortu. Nic nezkazíte, pokud zvolíte 100% bavlnu (nejlépe v BIO kvalitě). Bavlna se těší dlouhé životnosti, na dotek je příjemná a radost vám udělá také velký výběr nejrůznějších designů. Je to materiál vysoce prodyšný, saje vlhkost, tudíž vhodný při nočním pocení a v létě v něm není vedro a v zimě naopak zima.

Pro ještě větší gurmány je tu pak saténové povlečení. V létě na pokožce příjemně chladí. Je potřeba s ním jednat velmi opatrně, aby vám dělalo dlouhou službu. Každopádně ženy jej ocení zejména proto, že na saténovém povlečení na polštáři se vám nebudou dělat vrásky na obličeji. Je jednoduše k pokožce šetrnější.

Další možností je klasické krepové povlečení, od kterého se postupně upouští. Jeho velkým benefitem je to, že se nemačká. Záleží však na vašich preferencích, zda vám bude při spánku příjemný. Dále můžeme vybírat z nabídky flanelových povlečení. Ty jsou typické zejména pro zimní měsíce. Příjemně hřejí!

Ložnice je místo, kde budete každý večer usínat a ráno se probouzet. Vytvořte si z tohoto pokoje oázu klidu, kde se budete cítit maximálně příjemně. Personalizujte si pokoj, vydekorujte si ho, jak je libo a nenechte se strhnout módními výstřelky a názory ostatních – na vás záleží.

Článek Inspirace pro vaši ložnici byl publikován 13. května 2021 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...