Vánoční dekorace, které dělají Vánoce Vánocemi

Sponzorované odkazy:

Vánoční dekorace, které dělají Vánoce Vánocemi

Pomalu se nám blíží nejkrásnější svátky roku, tak si pojďme připomenout nejobvyklejší dekorace, které jsou s Vánocemi spojené.

Klasické vánoční dekorace nikdy nevyjdou z módyKlasické vánoční dekorace nikdy nevyjdou z módy

Adventní věnec

Adventní věnec je první předzvěstí Vánoc. Má čtyři svíčky, každou adventní neděli se zapaluje jedna svíčka. Mají každá svůj význam – 1. svíčka je naděje, 2. svíčka je mír, 3. svíčka je přátelství a 4. svíčka je láska.

Adventní věnec můžete vyrobit na mnoho způsobůAdventní věnec můžete vyrobit na mnoho způsobů

Původně měly svíčky různé barvy, ale nyní volí hospodyňky barvy svíček na adventním věnci spíše tak, aby ladily s vybavením místnosti.

Nejedlé těsto

Krásnou českou tradicí rozšířenou ve všech domácnostech bylo pečení svícínků a betlémů z tzv. nejedlého těsta. Byla to aktivita, která zabavila děti při nekonečném čekání na příchod Ježíška. Toto dekorativní těsto je velmi jednoduché na přípravu, postačí vám 500 g hladké mouky, 2 dl vody a jedno vejce.

Z nejedlého těsta můžete vyrobit originální dekoraceZ nejedlého těsta můžete vyrobit originální dekorace

Hotové těsto vytvarujeme do bochánku a necháme hodinu odpočinout, poté vytvoříme svícínky a figurky, které necháme hotové na plechu přibližně hodinu uschnout, poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a pozvolna upečeme v troubě. Fantazii se meze nekladou a tak z tohoto těsta můžete vytvořit nejen svícny, ale i krásné ozdoby na vánoční stromeček, či adventní věnec.

Betlém byl v našich domovech symbolem Vánoc dlouho před vánočním stromečkemBetlém byl v našich domovech symbolem Vánoc dlouho před vánočním stromečkem

Vánoční betlém

Tradice stavění vánočních betlémů se u nás pomalu navrací. Víte, kde se tato tradice vzala? Její kořeny sahají do 4. Století našeho letopočtu a souvisí se životem sv. Jeronýma. Betlémy jako ozdoba našich domácností mají delší tradici než vánoční stromeček.

Tradice vánočního stromečku k nám přišla z NěmeckaTradice vánočního stromečku k nám přišla z Německa

Vánoční stromeček

Vánoční stromeček se u nás nestrojí tak dlouho, jak bychom si mohli myslet. Stromeček pochází z Německa, původně byl zdoben svíčkami, později se přidalo zdobení jablky a ořechy. V našich končinách mívaly stromeček pouze bohaté rodiny, až později se zvyk rozšířil i do chudých rodin.

Jmelí funguje na celou řadu zdravotních neduhů a také přivolává lásku a štěstíJmelí funguje na celou řadu zdravotních neduhů a také přivolává lásku a štěstí

Jmelí

V žádné domácnosti nesmí na Vánoce chybět větvička jmelí. Již v dávných dobách lidé zjistili, že jmelí má léčivé účinky. Léčila se jím i neplodnost, odtud asi tradice, že polibek pod jmelím má dvojici přinést plodnost a lásku po celý další rok. Aby jmelí doneslo štěstí, neměli byste ho kupovat, ale dostat od někoho darem.

Nezapomeňte na kapří šupinu pod talířNezapomeňte na kapří šupinu pod talíř

A nejdůležitější, avšak málo viditelnou dekorací, je šupinka od kapra pod štědrovečerní talíř, která nám zaručí dostatek finančních prostředků pro nadcházející rok.

Článek Vánoční dekorace, které dělají Vánoce Vánocemi byl publikován 21. listopadu 2020 v 00.00 v rubrice Doplňky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...