Syndrom nemocných budov a koronavirus

Sponzorované odkazy:

Syndrom nemocných budov a koronavirus

Díky světové pandemii koronaviru, je spousta lidí po celém světě nucena zůstávat doma, pracovat z domova, či být v karanténě. Napadlo vás však, že doma jste sice chráněni před možnou nákazou tímto virem, ale že na vás číhá jiné nebezpečí?

Bolest hlavy, únava, ztráta koncentrace, změny nálad – za vším může stát syndrom nemocných budovBolest hlavy, únava, ztráta koncentrace, změny nálad – za vším může stát syndrom nemocných budov

Již mnoho let se světoví výzkumníci věnují fenoménu „syndrom nemocných budov“, pokud jste o něm neslyšeli, mějte se na pozoru, protože většina z nás netráví tolik času venku v přírodě, jak jsme byli zvyklí.

Faktory, které tento syndrom zhoršují

S nástupem podzimního počasí se totiž zhoršuje vnitřní prostředí našich domácností. Někomu se rosí i nová plastová okna, díky tomu, že je venku vlhko a zima, méně větráme, naopak více vaříme pro děti, které jsou doma, a tak se v našich domácnostech objevují i plísně. Jak rosení oken, tak plísně a houby jsou jedním z faktorů, které zhoršují vnitřní prostředí budov. Dalšími pak jsou nejrůznější umělé vůně, kontaminace znečištěným ovzduším při větrání, nedostatečné větrání, či neodborně instalovaná a neservisovaná klimatizační jednotka.

Plíseň a houby musíte ze svého domu nechat odborně odstranitPlíseň a houby musíte ze svého domu nechat odborně odstranit

Co s tím?

Nezoufejte, s plísněmi ve zdech vám může pomoci odborník, klimatizaci si nechte odborně zkontrolovat a vy osobně proti rozvoji syndromu nemocných budov můžete bojovat také. Jak? Často krátce, ale intenzivně větrejte. Při vaření používejte kvalitní digestoř. Nesušte prádlo v bytě, pořiďte si sušičku prádla, pokud nemáte balkón. Nekuřte doma. Nepoužívejte vonné tyčinky, svíčky a oleje do aromalampy, které nemají certifikát, který osvědčuje, že jsou zdravotně nezávadné. Není potřeba byt zbytečně „převoňovat“, nejlépe stejně voní uklizený, vyvětraný a vytřený prostor.

Existuje spousta návodů, na výrobu vlastního osvěžovače vzduchu, například za použití citrónů, pokud si nemůžete pomoci. Nekupujte takové výrobky v tržnicích, ani v krámcích, kde nejsou schopni vám doložit původ výrobku. Kdo má doma astmatiky a alergiky by měl vysávat vysavačem s HEPA filtrem a pořídit si čističku vzduchu.

Před zimou je také dobré si nechat odborně seřídit okna. Nejenže je třeba promazat jejich zavírací mechanismus, ale většina plastových oken jde pomocí klíče nastavit na zimní sezónu, kdy těsní lépe. Budete tak šetřit nejen své zdraví, protože se nebudou tolik rosit, ale i finanční prostředky za vytápění.

Nenechte svá okna rosit, nechte je před zimou seřídit odborníkemNenechte svá okna rosit, nechte je před zimou seřídit odborníkem

Příznaky

Již v roce 1984 se WHO (Světová zdravotnická organizace) věnovala tomuto fenoménu a podle výsledků jejího šetření bylo v této době postiženo 30 % obyvatelstva. V roce 2002 se toto číslo zvýšilo na velmi varovných 60 %. Dá se tak říci, že syndromem nemocných budov jsou postiženi dva lidé ze tří, což je opravdu velmi alarmující číslo, když si uvědomíme, že v této době je většina populace díky lockdownu téměř po celém světě, zavřena doma.

Trápí vás často bolest hlavy, nevolnost, problémy s očima, podráždění nosní sliznice, krku, svědění pokožky, závratě, nevysvětlitelná únava, potíže s koncentrací, alergie, krvácení z nosu a bolest na hrudi, které se zlepšují při pobytu venku, vězte, že se o vás nepokouší koronavirus, ale spíše trpíte syndromem nemocných budov.

Vydejte se do přírody

Kromě větrání si v rámci kontrolování domácích úkolů dětí, vaší práce na home office a úklidu, najděte čas také na relaxaci v přírodě, nejlépe někde na louce, či v lese, kde budete moci odložit roušky a pořádně se nadýchat čerstvého vzduchu. Zlepší to nejen váš zdravotní, ale i psychický stav.

Článek Syndrom nemocných budov a koronavirus byl publikován 7. listopadu 2020 v 02.00 v rubrice Byt a Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...