Jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy oken?

Sponzorované odkazy:

Jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy oken?

Při důkladné rekonstrukci domácnosti, případně realizaci novostavby zcela jistě budete řešit problém s tím, jaký typ oken zvolit z hlediska materiálového provedení. V současnosti se na trhu dají pořídit nová okna v mnoha cenových relacích, ale také právě dle toho, z čeho jsou vyrobené dominantní prvky, tedy rámy. Mají odlišné vlastnosti, které je třeba před nákupem zvážit.

Okna nám pomáhají šetřit energieOkna nám pomáhají šetřit energie

Plastová okna

Z hlediska ceny jsou asi nejdostupnější plastová okna . Mají tu výhodu, že se snadno udržují, v podstatě s nimi nemáte kromě běžného občasného čištění žádné starosti. Někomu může vadit samotný umělý materiál, což však rozhodně nesnižuje kvalitu a životnost, jež se u dobře vyrobených plastových oken pohybuje v řádech desítek let. Kromě toho mají i celkem solidní tepelně izolační vlastnosti, což je důležitý parametr u všech typů oken.

Dřevěná okna

Klasiku v českých zemích představují dřevěná okna . V jejich prospěch hovoří zejména pěkný vzhled, skvěle se hodí do starších objektů, a to i historicky ceněných, kde jako alternativu lze rovněž použít špaletová okna. Jestliže se rozhodnete pro dřevěné rámy, počítejte přeci jen s vyšší pořizovací cenou. Po několika letech je pak vždy nutné rámy důkladně ošetřit zevnitř i zvenčí, aby je nepoškodily případné nepříznivé klimatické podmínky a nedošlo k jejich rychlému opotřebení.

Hliníková okna

Moderní řešení představují hliníková okna. Jde o velmi lehký materiál, takže se skvěle hodí pro novostavby. Lze je pořídit v mnoha variantách, a to třeba v imitaci dřeva, díky čemuž pak na první pohled nejsou rozeznatelná od přírodního materiálu. Vynikají perfektními tepelně izolačními vlastnostmi, takže se hodí do vyšších nadmořských poloh, kde je nutné přes zimu počítat s extrémně nízkými teplotami. Stejně dobře ale vyniknou v běžné městské zástavbě.

Článek Jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy oken? byl publikován 17. září 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...