Jak na střešní izolaci, aby přinesla do vašeho podkroví příjemné klima?

Jak na střešní izolaci, aby přinesla do vašeho podkroví příjemné klima?

Střešní izolaci nepodceňujte: je to právě střecha, přes kterou v zimě dokáže uniknout až 30 % tepla a v horkých dnech přehřeje vnitřní prostory až k nevydržení. Správnou izolací ušetříte nemalé náklady na vytápění a vytvoříte si příjemné klima pro bydlení, které nebude trpět na rozmary počasí.

Vytvoření ideálního mikroklima v domě lze ovlivnit dvěma faktory: správnou termoizolací zastřešení a výběrem kvalitní střešní krytiny.

Montáž plechové střešní krytinyMontáž plechové střešní krytiny

Termoizolační materiál nesmí zvlhnout

Jako izolační materiál do podkroví se nejčastěji využívá minerální, skelná nebo kamenná vata, případně desky z grafitového nebo pružného polyesteru. Vždy se ale jedná o lehké materiály, které nezatěžují střešní konstrukci. Vata je častým řešením především pro snadnou přizpůsobivost: jednoduše ji dostanete přesně tam, kam potřebujete. Její izolační vlastnosti ale zhoršuje už 2% vlhkost. Proto je potřeba myslet i na izolaci proti vlhkosti.

Do obytného podkroví patří dvě vrstvy izolace

Při zajišťování tepelné izolace je důležité brát v potaz, jestli je podkroví obytné nebo neobytné. V případě obytného podkroví jsou potřeba dvě vrstvy izolace. Jedna se umístí přímo mezi krokve a druhá pod nebo nad ně. Díky tomu minimalizujete výskyt tepelných mostů, které se tvoří v nezaplněných prostorách. Do neobytného podkroví si ve většině případů vystačíte s jednou vrstvou izolace.

Na izolaci myslete už při výběru střešní krytiny

Množství uniklého tepla závisí na střešní krytině. Efektivní tepelnou izolaci nabízejí například pálené tašky, které jsou dostatečně pevné a nepropustí tolik tepla. Jsou ale také těžké, takže potřebují mohutný a silný krov.

Pro rekonstrukci starších staveb i pro ušetření nákladů na celé střešní konstrukci se lépe hodí plechová střecha. Ta má skvělé izolační vlastnosti a díky speciálním povrchovým úpravám dokáže chránit před teplem, vlhkostí i hlukem.

Kvůli své lehkosti bývá plechová střecha opředena mýty a její izolační vlastnosti zpochybňované. Pokud se ale obrátíte na odborníky, jakými je například firma Blachotrapez, zjistíte, že se nemáte čeho obávat.

Článek Jak na střešní izolaci, aby přinesla do vašeho podkroví příjemné klima? byl publikován 27. července 2020 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...