Porovnávejte tepelná čerpadla jako profíci, tady máte návod

Porovnávejte tepelná čerpadla jako profíci, tady máte návod

Jak správně a objektivně porovnat nabídky tepelných čerpadel vzduch / voda od různých prodejců? Web Abeceda-cerpadel.cz pro vás připravil jednoduchý formulář, který vás navede k nabídce, na jejímž konci bude téměř jistě spokojenost z úsporného, bezproblémově sloužícího a výkonného tepelného čerpadla. Ještě než se pustíte „do práce“ je dobré si říct, jaké informace jsou při porovnávání vlastně důležité a co tedy žádat od prodejců.

Při porovnávání ceny čerpadel nazaomeňte zahrnout i cenu instalacePři porovnávání ceny čerpadel nazaomeňte zahrnout i cenu instalace

Výkon tepelného čerpadla je samozřejmě důležitý, jeho srovnání mezi tepelnými čerpadly není pro laika snadné. Mezi prodejci či dovozci se liší podmínky měření výkonu. Vás by měl zajímat parametr A-7/W35°C, tj. jaký je výkon čerpadla při venkovní teplotě –7 °C a požadavku na teplou vodu o teplotě 35 °C. U tepelných čerpadel využívajících k výrobě energie vítr platí, že s klesající venkovní teplotou citelně klesá í výkon. Je tedy dobré porovnávat schopnost tepelných čerpadel dodat potřebné množství tepla při nízkých venkovních teplotách, tj. kdy to nejvíce potřebujete.

Porovnávejte pravdivé údaje

Ovšem pozor! I na trhu s tepelnými čerpadly dochází k podvodům, jejichž rozsah dokonce vedl k zavedení celoevropského označení kvality Q, které má za úkol chránit spotřebitele před nečestným jednáním prodejců či dovozců. U tepelných čerpadel se značkou kvality Q máte jistotu, že:

  • U tepelného čerpadla uváděné parametry jsou pravdivé, prověřil je nezávislý zkušební ústav. Toto platí jak pro výkon, tak akustický hluk tepelného čerpadla.
  • Na tepelné čerpadlo se vztahuje plná dvouletá záruka a garance dodávek náhradních dílů po dobu nejméně 10 let.
  • Prodejce či dovozce disponují dostatečně rozvinutou servisní sítí s reakční dobou max. 24 hodin.
  • Hlavní komponenty tepelného čerpadla byly vyrobeny v souladu s národními i mezinárodními předpisy.
  • Návod k tepelnému čerpadlu je dodáván v národním jazyku.

Pokud tepelné čerpadlo značku kvality Q nezískalo, nemáte jistotu toho, že uváděné údaje jsou správné. Pro dovozce a prodejce je prestiž toto ocenění mít, pokud tedy existují šance na jeho získání, zpravidla jej tepelnému čerpadlu pořídí.

Do porovnání zahrňte i instalaci čerpadla

Zároveň, je nutné porovnávat nabídky, jejichž odhad se bude co nejvíce blížit realitě. Jak takovou nabídku poznat? K jejímu sestavení je nutné:

  • Nabídka na tepelné čerpadlo jako takové. Ovšem pozor, včetně veškerých spojovacích materiálů, izolace apod.
  • Nabídka na instalaci tepelného čerpadla, kterou sestavil pracovník firmy po místní prohlídce. Tj. prodejci jsou známy podmínky umístění tepelného čerpadla, vzdálenost venkovní jednotky od vnitřní, způsob napojení na topný systém nemovitosti apod.

Veškeré informace k samotnému tepelnému čerpadlu je žádoucí čerpat z energetického štítku a informačního listu tepelného čerpadla. Oba podklady je prodejce povinen zákazníkovi poskytnout dle nařízení Evropské komise č. 811/2013. Pokud prodejce tyto podklady zatajuje, neztrácejte s ním čas.

Důležité odkazy:

Článek Porovnávejte tepelná čerpadla jako profíci, tady máte návod byl publikován 22. června 2020 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...