Je nutné stavební povolení na zahradní dřevostavbu?

Je nutné stavební povolení na zahradní dřevostavbu?

Plánujete stavbu zahradní chatky, domku na nářadí nebo pergoly? Nezapomeňte, že podobné změny musíte řešit na stavebním úřadu v souladu s územním plánem. Podívejte se, jak to v praxi je a co o takových stavbách říká zákon.

Paragrafy o zahradních chatkách

Podle zákona č. 138/2006 Sb. o územním plánování není stavební povolení nutné) k stavbám, jako jsou pergoly, zahradní domky, náčiňové chatky, pergoly a altány. Povolení nepotřebujete ani k rodinnému domu či rekreačnímu objektu do výšky dvou nadzemních podlaží při rozloze do 150 m2. Nicméně i takovéto stavby je nutné hlásit. To se netýká drobných zahradních dřevostaveb, ale i k těm potřebujete podat určitá prohlášení. Kdy, jak a komu?

Minimum je územní souhlas

Žádost o územní souhlas podáváte v případě, že stavíte na svém pozemku dřevěnou drobnou stavbu, jako jsou chatky, pergoly či nářaďové domky, za tuto stavbu zodpovídáte vy. K žádosti připojujete schematické výkresy a popis stavby. Důležité však je, že se zde bavíme o situacích, kdy není stavba blíže k hranici pozemku, než 2 metry. V tomto případě není potřeba žádat o souhlas sousedy. Stavební úřad na žádost reaguje do 30 dnů.

Žádost o územní rozhodnutí se vystavuje v případě, že stavba má stát blíže, než 2 metry od hranice pozemku, ale potřebujete k tomu souhlas souseda, s nímž tuto překročenou hranici sdílíte. Je také nutné před žádostí o územní rozhodnutí požádat o výjimku na stavebním úřadu. Stavební úřad v případě územního rozhodnutí má na zpracování žádosti 3 měsíce.

Na co nezapomínat?

Územní rozhodnutí či souhlas budete potřebovat také při výstavbě skleníků a zimních zahrad do plochy 40 m2 a do 5 m výšky. Nezapomínejte na to a vyhnete se komplikacím se stavebním úřadem v budoucnu. Důležité je také myslet na to, že obce a města mají pro tyto situace své vlastní vyhlášky, kterým je potřeba se v takových případech přizpůsobit. Informujte se pro zjištění těchto informací na stavebním úřadě v místě vašeho bydliště.

Článek Je nutné stavební povolení na zahradní dřevostavbu? byl publikován 24. února 2020 v 21.30 v rubrice Zahrada. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...