Jaké tapety zvolit pro ložnici, obývák, kuchyň nebo dětský pokoj

Jaké tapety zvolit pro ložnici, obývák, kuchyň nebo dětský pokoj

Každá místnost v domácnosti slouží k jinému účelu. Pokud chcete vyzdobit domácnost tapetami, zamyslete se nad tím, do jaké místnosti tapetu vybíráte a podle toho zvolte materiál tapety. Jiný materiál se hodí na tapetu na zeď do obýváku, jinou použijete do ložnice nebo dětského pokoje a tapeta do koupelny nebo kuchyně? To je kapitola sama pro sebe.

Není tapeta jako tapeta aneb Poznejte rozdíly v materiálech

Už dávno nežijeme v dobách, kdy byly na trhu dostupné jen papírové tapety v nudných vzorech a všechny domácnosti díky tomu vypadaly stejně. Dnes si můžete vybírat nejen z barevných tapet s rozmanitými vzory a strukturami, ale i mezi materiály se objevily novinky se specifickými vlastnostmi.

Papírové tapety – kvalita versus kvantita

Tapety na zeď z papíru jsou stále jen tapety z papíru a nic moc se na nich v průběhu let nezměnilo. Jejich největším plusem je nízká cena, díky které si drží oblibu už po mnoho generací. Cena je ale vyvážena malou odolností.

Papírové tapety se snadno poškrábou, odřou, ušpiní a při kontaktu s vodou navlhnou. Proto počítejte s tím, že papírové tapety budete muset měnit častěji než tapety z jiných materiálů. Potěšit vás může snadný způsob lepení papírových tapet, který zvládnete sami. Nutností je suchý a rovný povrch bez prasklin, jinak by se nerovnosti prokreslily na povrch tapety.

Vliesové tapety – univerzální a odolné řešení

Vliesové tapety jsou hitem domácností. Vysokou oblibu si získaly hlavně díky své dobré odolnosti. I v rušnějších domácnostech odolávají poškození více než papírové tapety. Jsou navíc lehce omyvatelné, takže menší skvrnky a špínu můžete otřít vlhkým hadříkem.

Materiál vliesových tapet je prodyšný a netvoří se pod nimi plíseň. Nalepit je můžete na různé povrchy a nevadí, když se sem tam objeví malá prasklinka. Lepení i sundávání vliesových tapet je velmi jednoduché, určitě se ho nemusíte bát.

Vinylové tapety – specialisté na vodu

Dnes už se nemusíte vzdávat naděje na pěkné potapetované stěny ani tam, kde se vyskytuje zvýšená vlhkost. Vinylové tapety jsou určeny přesně do těchto míst a nevadí jim jak vzdušná vlhkost, tak sem tam vystříknutá kapka vody. Pokud se vinylová tapeta ušpiní, můžete ji omýt mokrým hadříkem s jarovou vodou. Povrch tapet z vinylu odolává i oděrkám a škrábancům. Jedinou nevýhodou je složitější lepení vinylových tapet, proto ho raději svěřte do rukou odborníků.

Textilní tapety – když chcete něco víc

S textilními tapetami se v domácnostech běžně nesetkáte a je to škoda. Tento zajímavý materiál totiž dodává stěnám lehce luxusní nádech. Od textilních tapet očekávejte tepelné i zvukové izolační vlastnosti a rozměrovou stálost. Nemusíte se bát ani údržby – odolný textil se dá přeluxovat nebo otřít hadříkem a je zase jako nový. V některých případech ho chrání vrchní odolná vinylová vrstva.

Pokud se rozhodnete pro tento materiál, povolejte k nalepení někoho, kdo má s lepením textilních tapet zkušenosti. Výsledek pak bude naprosto dokonalý.

Pokud si na lepení tapet troufáte sami, mohl by vám přijít vhod naše rady a tipy na lepení tapet.

Každý pokoj vyžaduje jinou tapetu

Zkuste si představit vaši domácnost a jednotlivé místnosti v ní. Jak kterou místnost využíváte, jaký je v ní provoz a jaké jsou kladeny nároky na stěny z hlediska odolnosti? Podle toho vybírejte materiál tapet.

Tapety na zeď do ložnice – klid a pohoda je hlavní

Ložnice je místem odpočinku, a proto v ní není provoz jako v ostatních místnostech. Ani tapety nebudou v ložnici tolik namáhané. S klidem proto sáhněte po papírových tapetách, které nejsou až tak odolné. Dobrou volbou budou i tapety vliesové. Vsaďte na tlumené barvy a drobnější vzory, které nebudou působit rušivě.

Tapety na zeď do obýváku – když se sejde rodina, je tu pěkně živo

V obývacím pokoji bývá rušno. Koncentruje se tu veškeré dění, proto myslete na to, že nároky na odolnost tapet jsou zde poměrně vysoké. Sem tam zeď obouchají děti a při posouvání křesla nebo stolku můžete snadno zavadit o zeď.

Do obýváku se skvěle hodí odolné vliesové tapety, kterým tento provoz neublíží. Drobná nehoda s vycáknutým pitím nebo jinou špínou bude rychle odstraněna otřením dotčené části tapety. Pokud byste měli zálusk na opravdu dekorativní zdi, nebojte se experimentovat s textilními tapetami. Pro obýváky jsou jako stvořené. V obýváku můžete pustit uzdu fantazie v rozložení tapet. Zkuste vyzdobit jen jednu stěnu, zkombinovat dvě tapety, použít netradiční výrazné vzory nebo vnést do místnosti atmosféru pomocí fototapety. Doporučit můžeme například luxusní fototapety na zeď značky Komar.

Tapety na zeď do kuchyně a do koupelny – vlhko i skvrny nejsou překážkou

Nejextrémnější prostředí v domácnostech je bezesporu v koupelnách a kuchyních. Vlhko, mokro, občas cákanec od bahna, čistícího prostředku, vyšplouchnutá omáčka z hrnce nebo opatlané ručičky dětí, to vše je zde běžné. Všechny tyto překážky hravě zdolá vinylová tapeta, která je přímo určena na místa s vysokými nároky na povrchovou odolnost, voděodolnost a omyvatelnost.

Hravé vinylové tapety promění zdi v koupelně i kuchyni, kuchyňská dvířka i prostor za pracovní deskou ve snadno udržovatelné plochy. Jediné, kam se nehodí jsou plochy kolem vany a sprchového koutu, kde by tapety poškodilo dlouhodobé působení vody.

Tapety na zeď do dětského pokoje

Děti jsou středobodem našich životů ale jejich špinavé ručičky, bouračky s autíčky a kočárky, vylitá pitíčka, rozpatlané svačiny a měnící se pohledy na svět jsou přeci jen velmi náročné a zdi v pokojíčku toho musí snést opravdu hodně. Máte proto několik možností.

Pokud vyzdobíte dětské království levnými papírovými tapetami, nebude vás mrzet, když za pár let budete měnit odrbané a pokreslené tapety za nové. Pokoj můžete snadno přetapetovat i ve chvíli, kdy chce vaše princezna na zeď jednorožce a malý závodník by zase raději motiv s autíčky.

Nebo jděte druhou cestou a zvolte odolnější vliesové nebo vinylové tapety. Bude to sice dražší, ale zato vydrží více a déle.

Kvalitní tapety jsou základ

Abyste získali tapety odpovídající kvality vyrazte na nákupy k odborníkům. U společnosti Barkotex najdete profesionály, kteří mají tapety i tapetování v oku a rádi vám pomohou s výběrem i samotným lepením. Pohrajte si se vzory i s barvami a dejte domovu novou, svěží tvář.

Článek Jaké tapety zvolit pro ložnici, obývák, kuchyň nebo dětský pokoj byl publikován 3. září 2019 v 22.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...