„Umělecké“ graffiti na majetku, které majitel budovy jen těžko docení

Tagy:  AXIOM REAL, čištění fasád, nátěry fasád, odstranění graffiti

„Umělecké“ graffiti na majetku, které majitel budovy jen těžko docení

Na domě si necháte udělat novou fasádu a přes noc se z ní stane počmáraný kus papíru, na kterém se prvňáček učil malovat. Malůvkáře při činu jen těžko chytíte a je pravdou, že oni se ničeho nebojí a vesele si čmárají i v přilehlém okolí, přestože jim hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo až šest let v případě škody velkého rozsahu. Jak se tedy proti vandalům bránit jinak než soudní cestou?

Kresby na zdech

Graffiti, foto: ars.czGraffiti, foto: ars.cz

V případě, že již dopředu předvídáte útok, nechte si provést preventivní nátěr, zabráníte tak porušení podkladu a vyhnete se náročného a zdlouhavému odstranění graffiti. Speciální nátěr vytvoří filtr, přes který nemůže barva proniknout, a tedy ani nic jiného, takže je fasáda prvotřídně chráněna. Běžné nečistoty omyjete pouze vodou a graffiti speciálním odstraňovačem.

Obrosty na zdech

Čištění, foto: ars.czČištění, foto: ars.cz

Umělecká malba na fasádě může vzniknout i z kreativní představivosti přírody v podobě plísně, mechu, hub nebo lišejníků. Samozřejmě ani toto dílo nepůsobí nijak estetickým dojmem, navíc může být zdravotně závadné. Vzhledem k tomu, že tyto přírodní úkazy vznikaly na fasádě několik let, je nutné je odstranit speciálními čistícími prostředky, párou a vodními nebo pískovými tryskami. Zároveň je vhodné provádět čištění fasád pravidelně, aby budova neztratila svoji původní tvář.

Mapy na zdech

Plíseň, foto: ars.czPlíseň, foto: ars.cz

Ani rozkvetlé zdi nedělají extra parádu a v případě, že je budova vystavena vlhkému nebo závětrnému prostředí bez slunce, dá se v brzké době očekávat vznik řasového porostu. Předejít potenciální nákaze však není nemožné, i když jsou výtrusy řas všudypřítomné a k tomu se ještě přenášejí vzduchem. Existují protiplísňové nátěry fasád, které jsou vysoce účinné, rovnoměrně rozprostírají teplo po celém povrchu stavby nebo jsou postavené na změně iontové rovnováhy mikroorganismu. Výběr správného antimykotického nátěru se odvíjí od typu budovy, jejího umístění a příčiny napadení plísní, například blízkost stromů nebo vodní plochy u fasády, výšková poloha, častá inverze nebo tloušťka izolační vrstvy a druh použité omítky.

Článek „Umělecké“ graffiti na majetku, které majitel budovy jen těžko docení byl publikován 1. února 2018 v 21.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...