Konec levných hypoték je za rohem

Tagy:  hypotéka, levné, ČNB, regulace, bankovní půjčky, nebankovní, P2P, zonky.cz, mBank

Konec levných hypoték je za rohem

S trochou nadsázky lze říct, že každý musíme platit hypotéku. Počet lidí, kteří si na své bydlení půjčili, je skutečně velmi vysoký a svůj podíl na tom mají i výhodné ceny hypoték. To by se ale mělo podle všeho brzy změnit…

Ptáte se, proč zdražit úvěry na bydlení? Je to prozíravé řešení, současná ekonomická situace je totiž více než pozitivní a je potřeba myslet dopředu a připravit se na další roky. Jinak by totiž hrozilo, že zhoršení finanční situace způsobí, že lidé nebudou ve velké míře schopni tyto půjčky splácet. Bude to problém pro ně, ale posléze také pro samotné banky. Proto chce Česká národní banka zvýšit svůj vliv na poskytování hypoték. Téma co to ČNB provádí s hypotečním trhem bude jistě jedním z ožehavých témat pro novou vládu.

Od koho si půjčit? Možností je více

Banky se samozřejmě předhánějí ve výhodných nabídkách, ale je zřejmé, že i ty, co zatím odolávají, budou muset do konce roku zdražit. Na dvouprocentní úrokovou sazbu zkrátka můžete v budoucnosti zapomenout. Například mbank hypotéka – mHypotéka Light bez zbytečných poplatků a s úrokem 1,69 % bude brzy patřit do kategorie nereálných.

Ne vždy však žadatel splní všechny podmínky, které banky mají pro poskytnutí hypoték (výše příjmu, žádná exekuce ani záznam v registru dlužníků) a pak žadateli může pomoct jen nebankovní hypotéka. Výhodou je, že na ni dosáhne prakticky každý a není nutné ji ve většině případů využít na stavební účely. Nevýhodou naopak, že se půjčuje maximálně do padesáti procent hodnoty zastavené nemovitosti a také má vyšší úroky, člověk tedy zaplatí podstatně více, než kdyby si půjčil od banky.

Málokdo pak ví o třetí možnosti – vedle bankovních a nebankovních půjček se začínají na tuzemském trhu prosazovat také P2P půjčky. V tomto případě půjčují peníze obyčejní lidé, kteří tímto způsobem zúročí své finance, druhá strana pak platí menší úrok. Vše je navíc velmi pohodlné, vše lze zařídit z pohodlí domova přes internet. Průkopníkem v této oblasti je u nás web zonky.cz a pochopitelně neustále roste počet lidí, kteří tento typ půjček využívají jako žadatelé o úvěr nebo jako investoři. Předpokládá se, že počet lidí v této oblasti nadále poroste. Od koho si tedy půjčíte?

Článek Konec levných hypoték je za rohem byl publikován 4. října 2017 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...