Jsou plastová okna opravdu bezúdržbová?

Jsou plastová okna opravdu bezúdržbová?

Jasnou výhodou plastových oken je kromě příznivé ceny to, že není třeba nijak speciálně pečovat o jejich povrch. V tom spočívá jejich bezúdžbovost, pokud je necháte celé roky bez povšimnutí, mohou se ale vyskytnout problémy.

Plastová okna je třeba nejenom umýt

Mytí oken není příliš příjemná činnost, ale alespoň dvakrát do roka byste ho ale měli absolvovat. Kvalitní plastová okna se velmi dobře udržují, stačí voda se saponátem nebo mýdlem. Ale když už si dáte práci a okna umyjete, měli byste věnovat pozornost i některým detailům.

Plastová okna a nejenom ta mají v dolní části rámu tzv. odvodňovací otvory. Z venkovní strany by měly být kryty plastovou krytkou, která ale často chybí, případně mohou také ústit nad parapetem. Ty zajišťují, že voda, která se tam zateče při dešti nebo vznikne kondenzací, odteče. Při mytí je důležité odstranit z těchto otvorů nečistoty, hmyz a zejména případné zbytky po vaší stavební činnosti.

Pokud se vyskytnou na plastových oknech skvrny, je dobré zeptat se u výrobce nebo dodavatele, jak by bylo možné je odstranit. Vyvarujte se použití čistidel s hrubými částicemi, protože poškrábání povrhu okna nenávratně zničí. Podobně je tomu u chemikálií, které mohou povrch plastových oken naleptat. Z hlediska případné opravy poničených rámů a křídel jsou na tom plastová okna v porovnání s dřevěnými okny hůře. Odborný servis dodavatele si jistě umí s lecčím poradit, existují retušovací fixy na barevné povrchy plastových oken, ale i tak je dobré se rizikovým věcem raději vyhnout.

Pokud máte doma malé malíře, mějte se na pozoru a raději jim vysvětlete, že malůvka fixem na plastovém okně je trvalá a nejde jednoduše umýt.

Těsnění plastových oken

Když hovoříme o mytí plastových oken, je dobré dát si nejenom při mytí pozor, aby nebylo vytrženo či jinak poškozeno pryžové těsnění. Při mytí také nejlépe zkontrolujete v jakém je těsnění stavu. Má totiž zásadní vliv na izolační vlastnosti. Zpuchřelé nebo vytržené těsnění je třeba vyměnit je za nové. Pokud se do výměny pustíte sami, zeptejte se dodavatele jaký typ použít nebo ho raději požádejte o výměnu. Pokud totiž „nacpete“ do oken těsnění, které tam nepasuje, nejenom, že okna nemusí správně těsnit, ale můžete je i poškodit.

Pokud máte plastová okna se středovým systémem těsnění, je po obvodu rámu nebo křídla umístěno ještě jedno speciálně tvarované těsnění. Dejte si pozor na to, abyste toto těsnění nepoškodili, zejména na rámu oken je poměrně dobře přístupné.

Údržba těsnění by měla být prováděna podle pokynů v návodu od výrobce, jde zejména o udržení jeho pružnosti. Některé typy pryžového těsnění je dobré alespoň jednou ročně ošetřit třeba pomocí silikonového oleje, to ale určí dodavatel v návodu. I v případě těsnění je třeba dát pozor na chemikálie, které by ho mohly poškodit.

Kování plastových oken

Všechna moderní tedy i plastová okna by měla být opatřena tzv. celoobvodovým kováním, které je jednoduše ve všech směrech seřiditelné. Správné seřízení kování zajistí správný přítlak okenních křídel – pak okna optimálně těsní. Pokud jdou okna špatně otevírat, případně drhnou, někde je chyba. V návodu k údržbě by mělo být popsáno, jak okna správně seřídit. Většinou na to stačíte i vy, vybaveni imbusem.

Promazat kování plastových oken to je činnost, na kterou jejich uživatelé často zapomínají, která je ale velice důležitá. Od horšího zavírání často pomůže právě promazání. Přímo na dílech kování bývají vyznačena místa, kam kápnout kapku oleje na šicí stroje, aby byl zajištěn snadný posun pohyblivých částí kování. Jde to udělat i vazelínou, ale výrobce by opět měl dát návod čím a kde mazat.

Podzim je ideální doba nejenom na mytí oken, ale především na jejich seřízení. Rozdíl teploty venku a uvnitř bytu není velký a to je ideální stav, protože se tak eliminují vlivy dané teplotní roztažností plastu.

Tak nezapomeňte, až se pustíte do mytí plastových oken zkontrolovat i detaily, okna vám pak budou dobře a dlouho sloužit.

Článek Jsou plastová okna opravdu bezúdržbová? byl publikován 7. září 2015 v 23.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...