Jak pronajmout byt a na co si dát pozor?

Jak pronajmout byt a na co si dát pozor?

Pronajímat byt může vést k zajímavým výnosům. Výše výnosu ovšem závisí na celé řadě faktorů. Na jedné straně stojí kde, jak a za kolik byl byt pořízen, na druhé straně pak záleží komu se byt bude pronajímat a za jakých podmínek. Připravili jsme pro vás některé z faktorů, které je důležité při pronájmu bytu sledovat.

Příprava nemovitosti

Ještě před tím, než se nemovitost nabídne k pronájmu, je nutné ji připravit, zvýšit její atraktivitu. Stačí základní úpravy jako vymalování, ideálně bílou barvou, umytí oken a opravení drobných nedostatků. V případě větších zásahů je dobré požádat o pomoc specialistu.

Zveřejnění nemovitosti

Dalším krokem jak pronajmout byt, je zveřejnění nabídky o pronájmu. Inzerát by se měl objevovat na všech významných realitních serverech. Zapomínat by se nemělo ani na tištěné inzerce a samozřejmě by měl být plakát na samotné nemovitosti. Součástí inzerce musí být kvalitní fotografie. Fotografie potencionální zájemce nejvíce osloví.

Solidní zájemce

Vybrat spolehlivého a nekonfliktního zájemce je jeden z nejdůležitějších kroků při pronajímání bytu. Zvláště pak v dnešní době je potřeba být maximálně obezřetný. Zájemce je dobré si důkladně prověřovat. Informace o jeho bývalém bydlišti, zaměstnání nebo získané na internetu jsou klíčové pro správný výběr nájemníka. Důležité je, zda je zájemce ochoten o těchto informacích bez problémů poreferovat.

S hledáním vhodného kandidáta vám mohou pomoci realitní makléři, kteří mají přístup k dalším informacím, jako je insolvenční rejstřík nebo potvrzení o zaměstnání. Realitní kancelář pak sama filtruje možné zájemce a zajišťuje ukázky bytu k pronájmu.

Placené informace

Informace o solventnosti nájemníka lze získat i z placených registrů dlužníků. Důležité je, že s výpisem z registrů musí souhlasit budoucí nájemník. O informace může požádat pouze osoba, které se informace týkají. 5Eším může být spolupráce s realitní kanceláří, která má do registrů přístup. Registry dlužníků:

  • bankovní registr klientských informací (BRKI)
  • nebankovní registr klientských informací (NRKI)
  • insolvenční rejstříky
  • databáze SOLUS

Optimální cena

Výše nájemného je jedním z rozhodujících faktorů, které mají vliv na celkový výnos z pronajímání bytu. Vysoká cena zájemce odradí, naopak nízká cena bude prodělečná pro pronajímatele. U stanovení výše ceny by se mělo brát v úvahu okolí, ve kterém se byt nachází a také by měla cena odpovídat výši cen nájmů u ostatních srovnatelných bytů. Je dobré si tak prozkoumat trh s nabídkami a poptávkami s nemovitostmi.

Hrubý a čistý výnos

Hrubý výnos je obnos, který se dá lehce spočítat. Vypočítá se z poměru pořizovací ceny k ročnímu nájemnému. U čistého výnosu se musí počítat s náklady za nezbytné běžné opravy nemovitosti, fluktuaci nájemníků či velké nárazové opravy či investice. Je tak velmi důležité pronájem bytu promyslet a neuspěchat.

Jistota

Jistota (dříve kauce) je dnes zcela běžnou záležitostí a nájemník ji může vyžadovat. Kauce pokrývá možné poškození vybavení bytu, různé formy nedoplatků nebo zpožděný nájem. Výše kauce se většinou pohybuje ve výši jednoho či dvou měsíčních nájmů. Požadovaná částka by neměla být pro solidního zájemce problém.

Smlouva od odborníka

Zabránit možným problémům s nájemníkem může jedině kvalitně připravená smlouva. Vzniklá rizika může snížit až o 90 %. Smlouvy volně ke stažení jsou většinou obecné a nepokrývají možní problémy spojené s pronájmem bytu. Základem kvalitní smlouvy:

  • správná formulace
  • správná identifikace stran
  • správně stanovená doba trvání smlouvy
  • možnost prodloužení

Jelikož je smlouva základem úspěšného pronájmu, je dobré si i nechat připravit od odborníků. Využití právníka nebo realitního makléře sice vyžaduje počáteční investici, ale může zachránit pronajímatele před problémy, které mohou dosahovat daleko větších částek.

Za pomoc při zpracování článku děkujeme společnosti INSTINKT REALITY s.r.o. – realitní kancelář Plzeň.

Článek Jak pronajmout byt a na co si dát pozor? byl publikován 24. srpna 2015 v 22.00 v rubrice Byt. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...