Fasádní barva na bázi nanotechnologie se samočistícím efektem

Tagy:  nanotechnologie, stříkání zdi, fasády, barvy

Fasádní barva na bázi nanotechnologie se samočistícím efektem

Fasády budov jsou jako oblečení na lidech. Dle jejich vzhledu poznáme, jaká je asi budova jako taková, co se skrývá uvnitř a také, na první pohled dokáže prozradit, jestli se jedná o kvalitní stavbu nebo lacinou náhražku.

Fasáda

Fasády budov jsou trvale vystaveny měnícím se povětrnostním vlivům a agresivním složkám ovzduší. Může se stát, že mohou způsobit i trvalé poškození. Když se rozšíří póry fasády, narůstá tím pádem i jejich stupeň narušení a vlhkost prostupuje stále hlouběji do zdiva. Je to dobré? Samozřejmě že ne. Prosakující dešťová voda může na zdech zanechat nehezké vlhké skvrny – mapy. Díky této vlhkosti pak vznikají na fasádě atmosférické nečistoty apod.
Mít vlhké zdivo znamená ještě ke všemu snadnější tvorbu plísní, které vytvářejí zelený povlak. V případě, že se plíseň a vlhkost dostane i dovnitř budovy, zapříčiní to mimo plesnivých skvrn ještě dosti nepříjemný zápach.

Hledáme spolehlivé řešení

Řešením těchto nehezkých a negativních důsledků je nanotechnologická a olejofobní impregnace.
Nanotechnologie zabrání pronikání dešťové vody a nečistot do fasády. Jak to funuje? Jedná se o princip lotosového efektu – účinná látka vybuduje na povrchu pórů neviditelnou odpudivou nanovrstvu, která vykazuje vynikající hydrofobní a olejofobní účinky. Další plus u této vrstvy je, že stavba zcela přirozeně dýchá a neovlivní tak difúzní vlastnosti pórů. Jedná se o vodu odpuzující a uzavřený povrch. Navíc nanotechnologie dodává ošetřené fasádě samočistící schopnost. Při každém dešti se nečistoty nabalí na dešťové kapky a skutálí se samospádem z fasády.

Klady nanofasády

Fasáda se díky nanotechnologii nešpiní ani odstřikující vodou od projíždějících aut. Tím pádem snižuje náklady na údržbu fasády a prodlužuje její životnost.
Tzv. nanovrstva vytváří na fasádě ochranu před tvorbou plísní, mechů a výkvětů, zabraňuje usazování špíny, ulpívání hmyzu a přimrzání námrazy.
Fasády opatřeny nanofasádou nejlépe chrání před kyselými dešti, posypovými soli, sazí, zplodinami atd. Dalším kladem nanotechnologie je ošetřený typ fasády, které co nejlépe odolává škodlivému působení olejů, nafty, kyselin … nanotechnologie vydrží až 12 let a tím pádem výrazně zlepšuje izolační vlastnosti fasády.

autor: homebydleniautor: homebydleni

Aplikace fasády

Aplikace na novou fasádu je velmi jednoduchá. Povrch musí být dostatečně vyzrán, dle informací výrobce, čistý a bez jakéhokoliv vyšetření. Aplikace se provádí buď nástřikem, nebo válečkováním anebo natíráním. Doporučuji pokaždé použít nejlépe nový aplikační nástroj nebo musí být dokonale čistý!
V případě, že budete aplikovat fasádu na starou fasádu, musíme povrch důkladně očistit a umýt fasádu i od zbytku čističe. Fasáda se nechá schnout nejlépe cca 24 hodin, a pak se aplikuje stejným způsobem

Slova závěrem

V neposlední řadě stojí za to zmínit fakt, že tyto fasády mají dokonalý hydrofobní a olejofobní účinek, snadné čištění fasády. Díky tomu, že nebudete muset fasádu několikrát ročně hlídat a kontrolovat, teď ti to obeznámí příbuzní či známí. Fasáda je navíc chráněna před povětrnostním vliv apod. Obecně platí, že životnost ochrany činí cca 12 let podle expozice.

Fasádní barvu se samočistícím a perlovým efektem si můžete objednat na webu Nano-Concept.cz.

Článek Fasádní barva na bázi nanotechnologie se samočistícím efektem byl publikován 25. června 2015 v 22.15 v rubrice Dům. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...