Tekutý vs. práškový prací prostředek. Který je lepší?

Sponzorované odkazy:

Tekutý vs. práškový prací prostředek. Který je lepší?

Praní je nedílnou součástí naší dennodenní rutiny – zejména pokud máte doma malé děti. Hospodyňky se velice často dohadují o tom, který prášek na praní je vlastně ten nejlepší. Je to ten práškový, nebo jsou to nejrůznější voňavé gely? Anebo dokonce kapsle, které kromě prášku obsahují i aviváž?

Jaký prášek je nejlepšíJaký prášek je nejlepší

Lidé, kteří se čištění prádla věnují profesionálně a pracují v prádelnách, se také nedokáží shodnout, když se jich zeptáte, dostanete vyhýbavou odpověď, že to záleží na materiálu oblečení, teplotě použité při praní a mnoha dalších faktorech. Na trhu je také čím dál více druhů pracích prostředků, že se v nich často nedá ani orientovat. Nezapomeňte také na to, že je třeba udržovat pračku čistou, jinak se běloskvoucího prádla nemusíte ani dočkat.

Praní bez chemikálií

Mnoho hospodyněk má tzv. non toxic domácnost a dávají přednost praní za pomoci mýdlových ořechů, či ekologických pracích prášků, nebo doma vyrobenému pracímu gelu z mýdla s jelenem. Ty toho příliš nevyperou, zejména bílé prádlo vypadá zapraně. Ale zase mají výhodu, že neškodí vašemu zdraví, pokožce, ani přírodě. Neporadí si ani s příliš znečištěným oblečením.

Perete ekologicky?Perete ekologicky?

Bílé prádlo

Na bílé prádlo, které se dá prát při vyšších teplotách, se hodí nejlépe práškový prací prostředek, který při vyšších teplotách funguje lépe. V dnešní době se vyrábí práškové prostředky na praní, jež se rozpustí i při teplotách kolem dvaceti stupňů, ale stejně nejlépe fungují s teplejší vodou.

Barevné prádlo

Běžný denní mix barevného prádla, který většinou pereme na kratší program na teplotu kolem čtyřiceti stupňů, nejlépe vypereme pomocí gelu na praní. Odstraní skvrny, prádlo navoní, ale nepoškozuje.

Na barevné prádlo je vhodný gel na praníNa barevné prádlo je vhodný gel na praní

Tablety na praní prádla

Hodně lidí si oblíbilo tablety na praní prádla. Nemáte doma krabici s práškem na praní, gel a další láhev s aviváží. Tablety na praní se prodávají v šikovné krabičce, která nezabírá příliš mnoho místa. Hodí se však spíše pro lidi, kteří bydlí sami, perou méně, anebo pro praní na chalupě. Ve starších pračkách se často dobře nerozpustí, stejný problém nastane, když pračku přeplníte. Také vám nemusí vyhovovat jejich mnohdy přehnaná vůně. Často také zhoršují problémy lidem trpícím ekzémem.

A co vy, v čem perete? Máte nějaký osvědčený odstraňovač skvrn?

Článek Tekutý vs. práškový prací prostředek. Který je lepší? byl publikován 25. prosince 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...